Owsiane ciasteczka z żurawiną
Owsiane ciasteczka z żurawiną
Dzisiaj o śniadaniu, ale bardziej o drugim, tym które zwykle zabieramy gdzieś ze sobą, do skubnięcia, gdy dopadnie nas mały głód. Ciasteczka owsiane. Zdrowa przekąska, która pozwala nam się cieszyć słodyczami z mniejszymi wyrzutami sumienia. Zjadłam już wiele kupnych wersji, ale każda wydawała mi się zbyt „zdrowa” a za mało smaczna. Moi drodzy, nie tym razem. Te ciasteczka są po prostu obłędne!
No ale zacznijmy od początku. Ostatnio napisała do mnie jedna z czytelniczek, której dziecko jest strasznym niejadkiem. Próbowała wszystkiego, starała się do tematu podejść z każdej strony, a on nic, ani kaszki, ani zupy, ani chleba. Zdradziła mi, że jedną z niewielu rzeczy, którą zjadałby w każdej ilości są ciasteczka, ale przecież ciasteczek podawać mu nie będzie. Wtedy wpadłam na pomysł na opracowanie takich ciasteczek, które wprawdzie nie będą pozbawione cukru i masła, ale będą zapewniały zdrowy start.
W moich ciasteczkach dla małych niejadków ( i nie tylko!) znajdziecie pełne wartości odżywczych płatki owsiane, biała pszenna mąka zastąpiona została mąką jaglaną (można też użyć na przykład mąki owsianej) a biały cukier cukrem kokosowym. Wyszłam z założenia, że dla smaku muszę przemycić trochę masła, ale nie ma go tu znowu tak wiele.
Chyba nie muszę wam przypominać, że wielkimi krokami zbliżają się Mikołajki. Myślę że śniadaniowe ciasteczka sprawdzą się idealnie jako wkład do mikołajkowych butów.A propos świąt, widzicie te pięknie, ręcznie haftowane pościele? Pochodzą ze sklepu nuki.pl i też nieźle sprawdzą się jako prezent.
Owsiane ciasteczka z żurawiną
- 200 g płatków owsianych zwykłych
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g cukru kokosowego (można użyć trzcinowego)
- 50 g suszonej żurawiny
- pół łyżeczki soli
- 50 g masła
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Mieszamy ze sobą suche składniki: płatki, mąkę, cukier, żurawinę, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
- Topimy masło i studzimy.
- Do składników suchych dodajemy jajka, masło orzechowe i stopione masło. Dokładnie mieszamy.
- Wykładamy porcje ciasta łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jedną czubatą łyżkę na porcję). Uklepujemy łyżką formując kształt ciasteczka.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Wyjmujemy i studzimy.