Orzechowe pęczotto z halloumi i winogronami
Orzechowe pęczotto z halloumi i winogronami
Czy robiliście kiedyś w kuchni coś z winogronami? Mam na myśli coś bardziej kreatywnego niż koreczki! Przypuszczam, że większość odpowie, że nie, ewentualnie jakąś sałatkę z serem pleśniowym.
Winogrona są zacne, szczególnie ciemne, ale mam z nimi problem, nie lubię przegryzać ich pesteczek i odbiera mi to przyjemność ich jedzenia. Gdyby ktoś mi je wyjmował to mogłabym je jeść codziennie. Dlatego kupuję je raczej rzadko, przypominam sobie o nich wczesnej jesieni. Rok temu upiekłam z nimi drożdżowe paluchy, z ciasta podobnego na focaccię (przepis). Skropione oliwą z chilli wyszły wtedy fantastycznie, ale na tym moja zabawa się zakończyła.
Powróciłam jednak do tematu zupełnie przypadkiem, miałam w lodówce piękną kiść winogron, opakowanie sera halloumi, cydr i słoik bulionu ugotowanego dzień wcześniej. Pogrzebałam w szafce, znalazłam pęczak i sprawa wydała się jasna – na obiad pęczotto! Przemyciłam do niego ulubione masło orzechowe, do tego podsmażone halloumi i karmelizowane winogrona. Muszę powiedzieć, że wyciąganie tych okropnych pestek poszło całkiem szybko, a skarmelizowanie owoców z kminem i pieprzem wynagrodziło wysiłek. Wszystko pięknie połączyło się smakowo i chociaż nie planowałam z tego notki, to po kilku pytaniach o przepis na snapchacie (@tochabrocha) ostatecznie stwierdziłam, że warto tym eksperymentem podzielić się na blogu 🙂
Orzechowe pęczotto z halloumi i winogronami:
Pęczotto:
- 300 g kaszy pęczak
- 700 ml dowolnego bulionu
- 200 ml cydru
- 3 łyżki masła orzechowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2cm korzenia imbiru
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- świeżo mielony pieprz (wybrałam różowy)
- sól
- 2 łyżki masła klarowanego
Halloumi:
- łyżka masła klarowanego
- 200 g halloumi
- Karmelizowane winogrona:
- 150 g winogron
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki cydru
- szczypta kminu rzymskiego
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- orzeszki arachidowe
- podsmażona cukinia
Pęczotto:
- Bulion podgrzewamy.
- Na łyżce klarowanego masła podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane chilli, imbir oraz czosnek.
- Po 2 minutach wsypujemy suchą kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy cydr, zwiększamy ogień i czekamy aż odparuje. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, wlewamy po chochli ciepłego bulionu, mieszamy i czekamy aż wyparuje. Czynność powtarzamy przez kilkanaście minut, aż skończy się bulion, a kasza będzie odpowiednio miękka. Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę masła, mieszamy.
- Pęczotto podajemy z karmelizowanymi winogronami, podsmażonym halloumi, cukinią i prażonymi orzeszkami.
Dodatki:
- Halloumi kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
- Orzeszki wrzucamy na suchą patelnię, podprażamy na małym ogniu przez kilka minut.
- Winogrona przekrawamy na pół, wyciągamy pesteczki. Wrzucamy na patelnię z kminem oraz pieprzem i krótko podsmażamy. Dodajemy miód, cydr, karmelizujemy kilka minut.
Tosia