Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką
Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką
Majka Jeżowska śpiewała, że „Wszystkie dzieci nasze są” – nie wiem, nie mnie to oceniać, ale jestem pewna, że wszystkim dzieciom smakowałaby dzisiejsza tarta! Na pewno „Basia, Michael, Małgosia i John” by to potwierdzili, szczególnie w tak radosne święto 🙂
Kruche ciasto, pieczone truskawki, bezowa pianka, świeże truskawki i listki bazylii. Robi się ją niezwykle szybko, a jeszcze szybciej zjada. Podałam ją wczoraj w ramach deseru na obiedzie u babci i zanim na stół dotarły do niej lody jako dodatek, została już zjedzona prawie w całości. To dla niej najlepsza recenzja, bo tylko przy dobrym cieście nie czeka się już na lody.
Tak naprawdę, rustykalna tarta zawijana w ten sposób nosi nazwę galette. Uznałam jednak, że w wersji orkiszowej nazwa byłaby zbyt skomplikowana jak na tak łatwą tartę.
Jeszcze kilka wskazówek co do przepisu. Mąkę orkiszową można śmiało zastąpić klasyczną pszenną, proporcje się nie zmienią. Z bezowej pianki pozwalam zrezygnować, tarta obroni się nawet bez słodkiej chmurki, wystarczy truskawkowe nadzienie i odrobina cukru pudru.
Orkiszowa tarta z truskawkami i bezową pianką:
Ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g zimnego masła
- żółtko
- 5 łyżek cukru (u mnie cukier z wanilią)
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g truskawek + 50 g
- 2 łyżki cukru (u mnie z wanilią)
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Pianka bezowa:
- białko
- 60 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka octu winnego
Wierzch:
- jajko rozbełtane z łyżeczką mleka (opcjonalnie)
- cukier puder
- listki bazylii
- Masło drobno kroimy, łączymy z mąką, żółtkiem, cukrem i solą. W trakcie zagniatania dodajemy zimnej wody, aby ciasto się łatwiej wyrobiło.
- Ukształtowaną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy w cząstki i mieszamy z cukrem oraz mąką.
- Schłodzone ciasto przekładamy na arkusz pergaminu, oprószamy odrobiną mąki i wałkujemy ja okrągły placek.
- Wierzch ozdabiamy truskawkowym farszem, a boki ciasta zawijamy ku środkowi. Ciasto można dodatkowo posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, ale nie jest to konieczne.
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
- W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, a na koniec dodajemy jeszcze ocet i jeszcze raz mieszamy.
- Po 20 minutach wyjmujemy tartę z piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wierzch ozdabiamy bezową pianką i ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Tartę pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczoną dekorujemy z wierzchu plasterkami truskawek, listkami bazylii i posypujemy cukrem pudrem.
Tosia