Orientalny bulion z łososiem
Orientalny bulion z łososiem
Orientalny bulion z łososiem:
Bulion:
– włoszczyzna (ja dałam dwie marchewki, 2 pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, kawałek selera, 1 por- nie trzeba się tych proporcji szczegółowo trzymać)
– pół dużego jabłka
– 5 ząbków czosnku
– duży kawałek imbiru, wielkości i grubości dwóch kciuków (można swobodnie dać go więcej, nie radziłabym pomijać, gdyż bardzo wpływa na smak
– 2 liście laurowe
– 1 gwiazdka anyżu (do kupienia w małych pudełeczkach na dziale z przyprawami, można pominąć)
– 1 łyżka soli
Dodatki:
– 300 g fileta z łososia
– 150 g orientalnego makaronu (w sklepach znajdziecie najczęściej makaron soba, którego użyłam w tym wypadku lub na przykład grubszy makaron udon, jeśli jednak ich nie znajdziecie, proponuje użyć tego z zupki chińskiej, też świetnie się sprawdzi)
– 3 x 18 g pasty miso (pasta do zupy miso sprzedawana jest w kartonikach kryjących kilka saszetek, ja do smaku daję trzy)
– świeża kolendra (do kupienia w większych supermarketach w doniczkach)
– pęczek szczypiorku
– kiełki fasoli mung (można użyć dowolnych innych kiełków, lub w ogóle je pominąć)
– sok z 2 limonek (raczej niezbędne, choć w ostateczności można zastąpić sokiem z cytryny)
– 2 łyżeczki pikantnego sosu chilli (ja wybrałam sambal oelek, ale każdy z nich się sprawdzi)
– sos sojowy
- Wsadź do garnka wszystkie składniki na bulion. Zalej ok 2 litrami wody i zagotuj. Gotuj ok 30-45 minut, a następnie odcedź przez sitko tak, żeby w pozostał jedynie czysty bulion.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i jeśli instrukcja tego wymaga przepłucz zimną wodą (tak było w przypadku makaronu soba). Rozdziel makaron między miseczki.
- Łososia pokrój w małą kostkę i rozdziel między miseczki (surowego, po zalaniu gorącą zupą momentalnie się zagotuje).
- Poszatkuj szczypiorek i świeżą kolendrę i również rozdziel między miseczki. Do miseczek również wciśnij sok z limonki, po pół limonki na każdą miseczkę.
- Między miseczki rozdziel również kiełki dodaj do każdej ćwierć łyżeczki sosu chilli (lub więcej, jeśli wolisz dania bardziej ostre).
- Bulion zagotuj i dodaj pastę miso. Wymieszaj.
- Do naszych 4 miseczek wypełnionych składnikami wlej bulion. Dopraw sosem sojowym jeśli jest taka potrzeba.