Orange brownie cookies
14 grudnia 2018 ·
Przepis
25 sztuk
Orange brownie cookies
14 grudnia 2018 ·
Przepis
Jeśli chcecie być w te święta fajni, upieczcie pomarańczowe ciasteczka brownie. W pierwszym zetknięciu mogą wydawać się trochę szorstkie i chrupiące, ale przy bliższym poznaniu okazuje się, że mają wilgotne czekoladowe wnętrze. Czekolada gra tu główną rolę, ale w tle dopełnia je intrygująca pomarańczowa nutka, o której trudno zapomnieć.
Orange Brownie cookies
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 75 g drobnego cukru
- 75 g trzcinowego cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- szczypta przyprawy do piernika (można pominąć)
- łyżka pomarańczówki (można pominąć)
- W kąpieli wodnej, w misce nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy masło z czekoladą i sokiem z pomarańczy – mieszamy i studzimy.
- W misie ucieramy jajka z cukrem, skórką pomarańczową, przyprawą do piernika i pomarańczówką na puszystą masę.
- Dodajemy przestudzoną czekoladową masę, ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Dwie blachy wykładamy pergaminem. Przy pomocy 2 łyżeczek formujemy kulki (trochę większe od wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie spłaszczamy łyżką zwliżoną wodą.
- Tak przygotowane ciastka układamy w odstępach na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Tosia
W tej kategorii