Obiady czwartkowe: pistacjowy łosoś i puree z groszku
*W przypadku niesolonych pistacji dodajemy do kruszonki więcej soli
** Jak rozmrozić groszek? Zalewamy go wrzątkiem na niecałą minutę, odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
Obiady czwartkowe: pistacjowy łosoś i puree z groszku
Pani prosi na obiad! Czas na drugi odcinek obiadów czwartkowych, chociaż tak naprawdę sięgając wspomnieniami do podstawówki, to zdecydowanie obiad piątkowy. Moim zdaniem na stołówce obiady w piątek były najgorsze, bo serwowali zazwyczaj niezbyt ciekawą rybę, dobrze, że chociaż z kapustą kiszoną. Czas odczarować rybkę – łososiem pod pistacjową kruszonką.
Zaserwowałam go na puree z zielonego groszku. Tylko bardzo proszę wybrać mrożony, bo ten z puszki to jakaś szara ciapa. Surówka to zabawa na temat marchewki z groszkiem. Marchewkowe wstążki połączyłam z zielonymi kuleczkami, marynowanym imbirem i lekkim dressingiem na bazie miodu, sosu sojowego i oleju sezamowego.
Pistacjowy łosoś + puree z groszku + surówka groszek z marchewką i imbirem
Pistacjowy łosoś:
- 350 g filetu z łososia
- Kruszonka:
- 50 g obranych pistacji*
- ząbek czosnku
- gałązka bazylii (opcjonalnie)
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 8 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Puree z groszku
- 350 mrożonego groszku + 200 ml wrzącej wody
- 3 łyżki masła
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 100 ml kremówki
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Surówka z marchewki i groszku
- 50 g rozmrożonego groszku*
- marchewka
- 3 łyżki marynowanego imbiru (można pominąć)
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka miodu
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- sok z 1/2 limonki
- prażony sezam
Łosoś:
- Pistacje łączymy z posiekanym czosnkiem, parmezanem, bazylią (opcjonalnie), skórką i sokiem z cytryny. Wlewamy oliwę i miksujemy na pesto, na koniec przyprawiamy solą do smaku i dodajemy bułkę tartą by zagęścić.
- Oczyszczony z ości filet łososia dzielimy na 2-3 porcje, można zostawić skórę lub ją usunąć. Jeśli zostawiamy, kładziemy je skórą ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem lub w formie żaroodpornej.
- Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy z wierzchu kruszonkę, możemy dodatkowo wierz ozdobić plasterkami cytryny.
- Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Puree:
- Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz mrożony groszek. Po ok. 3 minutach wlewamy wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy groszek 7 minut.
- Odsączamy na sicie. Do groszku dodajemy pozostałe masło, kremówkę, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie puree.
Marchewka z groszkiem:
- Marchewkę tniemy obieraczką na wstążki, łączymy z marynowanym imbirem i rozmrożonym groszkiem.**
- Sok z limonki mieszamy z miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekaną papryczką chilli.
- Warzywa mieszamy z dressingiem, posypujemy prażonym sezamem.