Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
20 stycznia 2022 ·
Przepis
5 kotletów
Wskazówki
*Gratin z ziemniaków możemy też upiec w większej prostokątnej żaroodpornej formie
Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
20 stycznia 2022 ·
Przepis
Pani prosi na obiad!
Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami, mini gratin ziemniaczane zapiekane w formie na muffiny oraz sałatę rzymską z parmezanem i grzankami. W każdym elemencie obiadu pojawi się musztarda. Ale jaja!
Kotlety jajeczne z pieczarkami
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- jajko surowe
- mała cebula + łyżeczka posiekanej papryczki chilli + 3 pieczarki + 2 łyżki oleju lub masła
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki tartego parmezanu/pecorino/innego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- Wierzch:
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
- bułka tarta/pokruszone płatki kukurydziane/panko
Mini gratin z ziemniaków z pieczarkami
- 700 g ziemniaków
- 4 pieczarki
- 80 g masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 5 łyżek tartego parmezanu
Sałata rzymska z dressingiem jogurtowo-musztardowym
- 2 mini sałaty rzymskie
- 2 kromki chleba
- 4 łyżki tartego parmezanu lub pecorino
- dressing:
- 100 g jogurtu naturalnego lub roślinnego
- 3 łyżeczki musztardy
- łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki miodu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Kotlety:
- Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, posiekane drobno chilli oraz pieczarki. Smażymy, aż będą rumiane, studzimy.
- Jajka ugotowano na twardo obieramy ze skorupek i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, musztardę, parmezan i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, dosypujemy bułkę tartą, aby uzyskać plastyczną masę.
- Z powstałej masy formujemy 5 krągłych kotletów, które delikatnie spłaszczmy i obtaczamy w bułce tartej (wymieszałam z panko).
- Tak uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane, odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Gratin:
- Ziemniaki dokładnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki (nie myjemy ich po obraniu).
- Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła i pokrojone pieczarki, podsmażamy jakieś 2-3 minuty. Dodajemy resztę masła. Gdy zacznie się roztapiać wlewamy kremówkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo tartą gałkę muszkatołową, musztardę, miód, sól i pieprz. Podgrzewamy jakieś 2 minuty.
- Wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki i dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę.
- Formę na muffiny* smarujemy odrobiną masła. Każdą dziurkę wypełniamy plastrami ziemniaków do połowy, dekorujemy pieczarkami, posypujemy parmezanem, wykładamy resztę ziemniaczanych plasterków i zalewamy kremówką, która została w garnku.
- Tak przygotowane mini gratin wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach. Po tym czasie możemy jeszcze posypać ziemniaki z wierzchu parmezanem i dopiec przez kolejne 2 minuty.
Sałata:
- Sałaty przekrawamy wzdłuż na pół (środki wyjęłam).
- Kromki chleba kroimy. drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, skrapiamy oliwą i podsmażamy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
- Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą, miodem, sokiem z cytryny i chilli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sałatowe łódeczki skrapiamy sosem, posypujemy grzankami i oprószamy parmezanem.
W tej kategorii