0

Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków

Wskazówki

*Gratin z ziemniaków możemy też upiec w większej prostokątnej żaroodpornej formie

Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków

Pani prosi na obiad!

Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami, mini gratin ziemniaczane zapiekane w formie na muffiny oraz sałatę rzymską z parmezanem i grzankami. W każdym elemencie obiadu pojawi się musztarda. Ale jaja!


Kotlety jajeczne z pieczarkami

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • jajko surowe
  • mała cebula + łyżeczka posiekanej papryczki chilli + 3 pieczarki + 2 łyżki oleju lub masła
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki tartego parmezanu/pecorino/innego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • Wierzch:
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • bułka tarta/pokruszone płatki kukurydziane/panko

Mini gratin z ziemniaków z pieczarkami

  • 700 g ziemniaków
  • 4 pieczarki
  • 80 g masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Sałata rzymska z dressingiem jogurtowo-musztardowym

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 2 kromki chleba
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub pecorino
  • dressing:
  • 100 g jogurtu naturalnego lub roślinnego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Kotlety:

  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, posiekane drobno chilli oraz pieczarki. Smażymy, aż będą rumiane, studzimy.
  2. Jajka ugotowano na twardo obieramy ze skorupek i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, musztardę, parmezan i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, dosypujemy bułkę tartą, aby uzyskać plastyczną masę.
  3. Z powstałej masy formujemy 5 krągłych kotletów, które delikatnie spłaszczmy i obtaczamy w bułce tartej (wymieszałam z panko).
  4. Tak uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane, odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego.

Gratin:

  1. Ziemniaki dokładnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki (nie myjemy ich po obraniu).
  2. Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła i pokrojone pieczarki, podsmażamy jakieś 2-3 minuty. Dodajemy resztę masła. Gdy zacznie się roztapiać wlewamy kremówkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo tartą gałkę muszkatołową, musztardę, miód, sól i pieprz. Podgrzewamy jakieś 2 minuty.
  3. Wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki i dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę.
  4. Formę na muffiny* smarujemy odrobiną masła. Każdą dziurkę wypełniamy plastrami ziemniaków do połowy, dekorujemy pieczarkami, posypujemy parmezanem, wykładamy resztę ziemniaczanych plasterków i zalewamy kremówką, która została w garnku.
  5. Tak przygotowane mini gratin wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach. Po tym czasie możemy jeszcze posypać ziemniaki z wierzchu parmezanem i dopiec przez kolejne 2 minuty.

Sałata:

  1. Sałaty przekrawamy wzdłuż na pół (środki wyjęłam).
  2. Kromki chleba kroimy. drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, skrapiamy oliwą i podsmażamy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
  3. Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą, miodem, sokiem z cytryny i chilli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Sałatowe łódeczki skrapiamy sosem, posypujemy grzankami i oprószamy parmezanem.