Najlepsze leniwe
24 marca 2019 ·
Przepis
2
Wskazówki
*W przypadku chudego twarogu warto dać do ciasta 2 łyżki topionego masła
Najlepsze leniwe
24 marca 2019 ·
Przepis
Leeeeeeniwie zapraszam na leniwe.
Leniwe
- 300 g półtłustego twarogu (u mnie ze Strzałkowa)*
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
Pistacjowa bułka tarta:
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki posiekanych drobno pistacji
- łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- Twaróg rogniataamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy żółtka.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę.
- Do twarogu dodajemy mąkę na przemian z ubitymi białkami.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy w kulę, odrywamy po kawałeczku i formujemy okrągłe kluseczki lub dzielimy na dwie części, robimy wałeczki i kroimy na ukos w romby.
- Tak przygotowane kluseczki kładziemy na oprószonej mąką tacy.
- Wrzucamy do wrzącej i posolonej wody. Gotujemy ok. 3 minuty lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
- W tym czasie na patelni rumienimy bułkę tartą z pistacjami. Dodajemy po kawałeczku masła i rozpuszczamy cały czas mieszając. Złocistą bułką tartą polewamy gorące leniwe.
W tej kategorii