0

Młode ziemniaki z bobem i masłem orzechowym

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiSałatkiBóbMasło orzechoweZiemniakLekki tydzieńNa talerzuSezon naW misceWiosenny tydzieńZ warzywniaka

Młode ziemniaki z bobem i masłem orzechowym

Kto ma chrapkę na sałatkę? Dzisiaj długo wyczekiwane przez Was łubudubu. Czyli młode ziemniaczki, masło orzechowe i BUBU!

Nie jest to tajemnicą, że sałatka kandydatka numer 3 spotyka się z Bobem. Do ich paczki należą młode ziemniaczki, do tego kolendra, chrupiąca cebulka i dymka damulka. W tym całym chaosie najlepiej im w orzechowym sosie!


Młode ziemniaki z bobem i masłem orzechowym

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 500 g bobu
  • cebulka dymka
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 4 łyżki prażonej cebulki lub posiekanych orzeszków ziemnych
  • sól
  • Sos:
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 70 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli

  1. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy ok. 30 minut, aż będą jędrne, ale nie za miękkie. Studzimy.
  2. Bób wrzucamy do wrzącej wody (nie solimy, dzięki temu temu zrobi się szybciej). Gotujemy przez 5-7 minut, aż będzie jędrny. Odsączamy na sicie i wrzucamy do zimnej wody hartując go. Obieramy ze skórki (dla chętnych).
  3. Masło orzechowe łączymy z posiekanym drobno czosnkiem, chilli, mlekiem kokosowym, syropem klonowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż uzyskamy gładki sos.
  4. Ostudzone ziemniaki kroimy w cząstki lub plastry, dodajemy bób, posiekaną drobno dymkę, plasterki chilli i kolendrę.
  5. Całość mieszamy dokładnie z sosem i posypujemy z wierzchu chrupiącą cebulką lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.