0

Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką

Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką

Gdy chcemy powiedzieć po francusku „mój mały skarbie”, mówimy „mon petit chou”, czyli „moja mała kapustko”.

Skoro brukselka ma w sobie tyle uroku, dlaczego niektórzy jej nie lubią?

Pewnie dlatego, że w dzeciństwie serwowano nam rozgotowaną goryczkową breję. I jak ją dłużej gotujemy to trzeba jednak wyłącyzć okap, bo wydziela z siebie nieprzyjemny fetor.

Przedstawiam Wam przepis, którym spróbuję ją odczarować. Krótko karmelizowana chrupiąca brukselka w lepkim słodko-kwaśnym sosie, który niweluje jej goryczkę. Serwowana na rozpływającym się w ustach maślanym puree ziemniaczanym z pastą miso. Wierzch zdobi prażony sezam i szczypiorek.

A skoro miso to mi się wydaje, że będzie yummy umami! Kto spróbuje??


Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką

  • 500 g ziemniaków (polecam ziemniaki typ C, mają dużo skrobi i są klejące)
  • 120 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
  • łyżeczka pasty miso
  • 2 łyżki masła

Brukselka:

  • 250 g brukselki
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml wody, w której gotowały się ziemniaki (lub wrzątku)
  • czubata łyżka miso
  • łyżeczka syropu kukurydzianego lub miodu
  • łyżeczka octy ryżowego lub soku z limonki
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka sezamu

Dodatki:

  • prażony sezam
  • szczypiorek

Puree:

  1. Ziemniaki obieramy kroimy w grubą kostkę podobnej wielkości, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Odcedzamy je z wody, stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty, aby je odparować. Ugniatamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sitko do uzyskania gładkiego puree.
  3. W rondlu podgrzewamy śmietankę z pastą miso i masłem. Wlewamy stopniowo do puree ziemniaczanego i delikatnie ucieramy szpatułką, aż uzyskamy odpowiednio kremowe puree.

Brukselka:

  1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Kroimy ją na pół lub na ćwiartki (zależnie od wielkości i podobania).
  2. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy chilli i posiekaną szalotkę. Podsmażamy 5 minut, następnie wlewamy ok. 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki i dusimy brukselkę przez kolejnych 5 minut.
  3. Dodajemy pastę miso, syrop kukurydziany, ocet ryżowy, olej sezamowy. Wlewamy kolejne 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki. Wrzucamy sezam, karmelizujemy jeszcze 5 minut.
  4. Brukselkę serwujemy na puree ziemniaczanym, z prażonym sezamem i szczypiorkiem.