Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką
Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką
Gdy chcemy powiedzieć po francusku „mój mały skarbie”, mówimy „mon petit chou”, czyli „moja mała kapustko”.
Skoro brukselka ma w sobie tyle uroku, dlaczego niektórzy jej nie lubią?
Pewnie dlatego, że w dzeciństwie serwowano nam rozgotowaną goryczkową breję. I jak ją dłużej gotujemy to trzeba jednak wyłącyzć okap, bo wydziela z siebie nieprzyjemny fetor.
Przedstawiam Wam przepis, którym spróbuję ją odczarować. Krótko karmelizowana chrupiąca brukselka w lepkim słodko-kwaśnym sosie, który niweluje jej goryczkę. Serwowana na rozpływającym się w ustach maślanym puree ziemniaczanym z pastą miso. Wierzch zdobi prażony sezam i szczypiorek.
A skoro miso to mi się wydaje, że będzie yummy umami! Kto spróbuje??
Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką
- 500 g ziemniaków (polecam ziemniaki typ C, mają dużo skrobi i są klejące)
 - 120 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
 - łyżeczka pasty miso
 - 2 łyżki masła
 
Brukselka:
- 250 g brukselki
 - 2 szalotki lub mała cebula
 - łyżeczka posiekanej papryczki chilli
 - 3 łyżki masła
 - 100 ml wody, w której gotowały się ziemniaki (lub wrzątku)
 - czubata łyżka miso
 - łyżeczka syropu kukurydzianego lub miodu
 - łyżeczka octy ryżowego lub soku z limonki
 - łyżeczka sezamu
 - łyżka sezamu
 
Dodatki:
- prażony sezam
 - szczypiorek
 
Puree:
- Ziemniaki obieramy kroimy w grubą kostkę podobnej wielkości, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie.
 - Odcedzamy je z wody, stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty, aby je odparować. Ugniatamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sitko do uzyskania gładkiego puree.
 - W rondlu podgrzewamy śmietankę z pastą miso i masłem. Wlewamy stopniowo do puree ziemniaczanego i delikatnie ucieramy szpatułką, aż uzyskamy odpowiednio kremowe puree.
 
Brukselka:
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Kroimy ją na pół lub na ćwiartki (zależnie od wielkości i podobania).
 - Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy chilli i posiekaną szalotkę. Podsmażamy 5 minut, następnie wlewamy ok. 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki i dusimy brukselkę przez kolejnych 5 minut.
 - Dodajemy pastę miso, syrop kukurydziany, ocet ryżowy, olej sezamowy. Wlewamy kolejne 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki. Wrzucamy sezam, karmelizujemy jeszcze 5 minut.
 - Brukselkę serwujemy na puree ziemniaczanym, z prażonym sezamem i szczypiorkiem.