Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą
– 4 mini mazurki można połączyć w jeden duży o średnicy ok. 25 cm
Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą
Znudzeni klasycznymi mazurkami? Przygotowałam przepis, który zaskoczy was nie tylko mini formą, ale też zszokuje domowników przy wielkanocnym stole dodatkiem gruboziarnistej soli. Pamiętam, że pierwszy raz spotkałam się z tym dodatkiem do czekolady w Barcelonie. Byłam totalnie sceptyczna- sól do czekolady? Ale zakochałam się od pierwszego spróbowania. Zaryzykuję nawet teorię, że czekolada i sól są dla siebie stworzone. Nie wierzycie? Spróbujcie koniecznie. Może na chwilę odwróci to uwagę od pytań o wasz stan cywilny i planów powiększenia rodziny:)
Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą
Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki sezamu
- 1 żółtko
- szczypta soli
Krem:
- 1 opakowanie mascarpone (500 g)
- 1 opakowanie serka philadelphia (125 g)
- 5 płaskich łyżek kakao
- 50 g cukru pudru
Karmel:
- 5 łyżek cukru
- 100 ml wody
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
+ gruboziarnista sól
Kruchy spód:
- Do miski wrzuć wszystkie składniki. Masło poszatkuj na małe kawałki, gdy już będzie obtoczone w mące.
- Zgnieć ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
- Wyłóż dno foremek (lub jednej większej formy) i ścianki ciastem. Zrób na całej powierzchni dziurki widelcem.
- Wstaw foremki do lodówki na ok. 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz spody ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i ostudź.
Krem:
- połącz ze sobą wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Karmel:
1. kremówkę wyjmij z lodówki i rozgrzej (np postaw na kaloryferze)
2. cukier wrzuć do garnka. zacznij podgrzewać na średnim ogniu, a gdy cukier zacznie się topić i zrobi się lekko brązowy, podnieś garnek, pokręć nim aby przemieszać i zdejmij z ognia.
3. dodaj wodę i wrzuć z powrotem na palnik. poczekaj aż woda nieco wyparuje, a bąbelki będą wyglądały na „lepkie”.
4. dodaj kremówkę, przemieszaj i znowu poczekaj aż część wyparuje i będzie miała bardziej lepką konsystencję. dodaj wtedy masło i gotuj jeszcze minutę.
6. zdejmij z ognia. jeśli karmel wyszedł zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go kremówką.
Ostatnie szlify
- nałóż krem na wystudzone spody.
- polej mazurki karmelem.
- posyp mazurki porządną szczyptą gruboziarnistej soli.
Śliwka