0

Migdałowe placuszki z truskawkami

DeseryKolacjaPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaMigdałyTruskawkiNa talerzuSezon naSłodka sobotaŚniadanie do łóżka
Wskazówki

Mąkę migdałową można uzyskać miksując drobno płatki migdałowe

Migdałowe placuszki z truskawkami

Zabieram Was dziś na śniadanie do Tiffany’ego! Jest tam zawsze tak cudownie, że aż chce się trochę pomigdalić. Dlatego przygotowałam szybki przepis dla Pana, jak i Pani na migdałowe pankejki.  Każdy placuszek zdobiony jest soczystą truskawką lepką od złocistego syropu klonowego. Śniadanie na wagę złota.

Migdałowe placuszki z truskawkami

  • szklanka mąki migdałowej lub 1/2 szklanki mąki migdałowej i 1/2 szklanki mąki pszennej *
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Dodatki:
  • płatki migdałowe
  • truskawki
  1. Białko ubijamy na sztywną pianę.
  2. Do misy wsypujemy mąkę lub mąki. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtko jajka.
  3. Stopniowo wlewamy mleko migdałowe na przemian z roztopionym masłem klarowanym i łączymy. Na koniec dodajemy pianę z białką i delikatnie mieszamy.
  4. Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej patelni przez ok. 2 minuty z jednej strony, następnie kładziemy plasterek truskawki i odwracamy na drugą stronę, smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałowe.
  6. Placuszki posypujemy płatkami i serwujemy z syropem klonowym.