Marchewkowe Tabbouleh
10 czerwca 2021 ·
Przepis
1-2
KolacjaObiadSałatkiMarchewkaMiętaOgórekPietruszkaRzodkiewkaLekki tydzieńNa talerzuW misceWtorek z kasząZ warzywniaka
Wskazówki
*Zamiast kaszy bulgur można wybrać kuskus
**Zamiast Harrisy możesz dać np. Srirachę, albo sos słodko-kwaśny lub koncentrat pomidorowy i chilli.
Marchewkowe Tabbouleh
10 czerwca 2021 ·
Przepis
Kto ma chrapkę na sałatkę? Czas na kolejną odsłonę projektu „Sałatki w czwartki”.
Sałatka kandydatka numer dwa to propozycja dla każdego zioma, który lubi zioła. O tym zaraz, najpierw moje śpiewy, z wierzchu w harrisie młode marchewy. Cytrusowa kasza bulgur, mięta, pietruszki i marchewki natka. Przed Wami Tabbouleh sałatka!
Marchewkowe Tabbouleh
- pół szklanki kaszy bulgur*
- 1/4 szklanki soku z cytrusów (pół cytryny, 1 limonka)
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- pęczek natki pietruszki
- pęczek natki marchewki
- gałązka mięty
- gałązka koperku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 ogórka
- 6 rzodkiewek
- marchewka
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki zaataru (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- Marchewki:
- 6 młodych marchewek
- 50 g masła
- łyżka Harrisy**
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
- 3 łyżki posiekanych prażonych orzechów (wybrałam laskowe)
- Kaszę wsypujemy do misy, zalewamy sokiem z cytrusów i wrzącą wodą, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 minut.
- Marchewki dokładnie myjemy, ucinamy im natkę (zostawiamy końcówki) i przecinamy wzdłuż na pół. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle 3 minuty.
- Następnie dodajemy Harrisę i syrop, smażymy minutę.
- Wlewamy wodę, zmniejszamy ogień i podduszamy przez 15 minut.
- W tym czasie drobno siekamy ogórka, rzodkiewki, chilli, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zioła drobno siekamy.
- Kaszę mieszamy, dodajemy do niej wszystkie składniki. Przyprawiamy syropem, solą, pieprzem i zaatarem do smaku.
- Tabbouleh wykładamy na półmisek. Dekorujemy marchewkami, polewamy sosem w którym się dusiły i posypujemy z wierzchu posiekaną pietruszką i prażonymi orzechami.
W tej kategorii