0

Marchewkowe Tabbouleh

KolacjaObiadSałatkiMarchewkaMiętaOgórekPietruszkaRzodkiewkaLekki tydzieńNa talerzuW misceWtorek z kasząZ warzywniaka
Wskazówki

*Zamiast kaszy bulgur można wybrać kuskus

**Zamiast Harrisy możesz dać np. Srirachę, albo sos słodko-kwaśny lub koncentrat pomidorowy i chilli.

Marchewkowe Tabbouleh

Kto ma chrapkę na sałatkę? Czas na kolejną odsłonę projektu „Sałatki w czwartki”.

Sałatka kandydatka numer dwa to propozycja dla każdego zioma, który lubi zioła. O tym zaraz, najpierw moje śpiewy, z wierzchu w harrisie młode marchewy. Cytrusowa kasza bulgur, mięta, pietruszki i marchewki natka. Przed Wami Tabbouleh sałatka!


Marchewkowe Tabbouleh

  • pół szklanki kaszy bulgur*
  • 1/4 szklanki soku z cytrusów (pół cytryny, 1 limonka)
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek natki marchewki
  • gałązka mięty
  • gałązka koperku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 6 rzodkiewek
  • marchewka
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki zaataru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • Marchewki:
  • 6 młodych marchewek
  • 50 g masła
  • łyżka Harrisy**
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 3 łyżki posiekanych prażonych orzechów (wybrałam laskowe)

  1. Kaszę wsypujemy do misy, zalewamy sokiem z cytrusów i wrzącą wodą, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 minut.
  2. Marchewki dokładnie myjemy, ucinamy im natkę (zostawiamy końcówki) i przecinamy wzdłuż na pół. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle 3 minuty.
  3. Następnie dodajemy Harrisę i syrop, smażymy minutę.
  4. Wlewamy wodę, zmniejszamy ogień i podduszamy przez 15 minut.
  5. W tym czasie drobno siekamy ogórka, rzodkiewki, chilli, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zioła drobno siekamy.
  6. Kaszę mieszamy, dodajemy do niej wszystkie składniki. Przyprawiamy syropem, solą, pieprzem i zaatarem do smaku.
  7. Tabbouleh wykładamy na półmisek. Dekorujemy marchewkami, polewamy sosem w którym się dusiły i posypujemy z wierzchu posiekaną pietruszką i prażonymi orzechami.