0

Marchewkowe naleśniki

DeseryKolacjaPrzekąskiSałatkiŚniadanieBananKolendraMangoMarchewkaPistacjeNa talerzuObiady czwartkoweSezon naSłodka sobotaZ warzywniaka
Wskazówki

*do dressingu można także dodać posiekany ząbek czosnku

Marchewkowe naleśniki

Cieniutkie, rumiane, maślane i z chrupiącym brzegiem. Tak wyobrażam sobie idealne naleśniki. Być może będziecie w szoku, ale tym razem, zamiast mleka do ciasta dodałam marchewkowego soku.

Jak już mamy usmażone naleśniki to warto je docenić na wiele sposobów. Zaczynam po kaszubsku – dobri dzeń! Czyli od deseru, inspirując się ciastem marchewkowym. Naleśniki z kremowym serkiem, z sokiem pomarańczowym, masłem orzechowym, karmelizowanym bananem i pistacjami.

A w porze obiadowej puszczam oko w stronę Maroko. I proponuję naleśniki podać z marokańską sałatką marchewkową, z mango, sosem tahini, halloumi, kolendrą, pistacjami i granatem. Gwarantuję eksplozję smaku!

Marchewkowe naleśniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 ml soku marchewkowego
  • 3 łyżki topionego masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka tartego imbiru (opcjonalnie)

Na słodko:

  • 200 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 100 g tartej marchewki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
  • banan
  • łyżeczka masła klarowanego
  • posiekane pistacje

Na słono:

  • halloumi
  • marchewka
  • mango
  • granat
  • pistacje
  • kolendra
  • dressing: *
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 10 łyżek zimnej wody
  • szczypta kminu rzymskiego

Naleśniki:

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy rozbełtane jajka i sól.
  2. Wlewamy sok marchewkowy i mieszamy powoli ciasto pozbywając się grudek.
  3. Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt lejące. Wstawiamy je na minimum 30 minut do lodówki.
  4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, przecieramy odrobiną masła klarowanego.
  5. Wylewamy chochlę ciasta, smażymy naleśniki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą odpowiednio rumiane.
  6. Naleśniki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Serwujemy z ulubionym farszem.

Na słodko:

  1. Serek mieszamy z masłem orzechowym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
  2. Na maśle podsmażamy plastry banana, aż się zarumieni. Możemy dodatkowo dodać łyżeczkę miodu, aby się ładnie skarmelizwał.
  3. Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w rulon. Z wierzchu dekorujemy karmelizowanym bananem i posiekanymi pistacjami.

Na słono:

  1. Marchewkę tniemy we wstążki, mango kroimy w paseczki. Plastry halloumi wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z dwóch stron, aż się zarumieni.
  2. Tahini łączymy z wodą, sokiem z cytryny i kminem, mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
  3. Naleśniki smarujemy cienko pastą tahini, składamy w kopertę. Serwujemy z mango, marchewką, halloumi, pistacjami, listkami kolendry i pestkami granatu.