0

Makowiec z marcepanem

DeseryMakOrzechyŻurawinaBoże narodzenieSezon na
Wskazówki

*Ciasto wykonałam inspirując się przepisem Eweliny.

Makowiec z marcepanem

    Mało jest czynności kuchennych, których unikam jak ognia i potraw, które bałabym się przygotować. Ciasto drożdżowe jest moim bliskim przyjacielem, mielenie maku nie jest mi obce, bo robiłam już rogale marcińskie oraz tartę z makiem i marcepanem. A jednak nigdy wcześniej nie piekłam makowej strucli i długo się zabierałam za jej przygotowanie. Nie wiem co mnie przerażało, ale rozmowa z Ewą i jej porada, aby uformowaną roladę przełożyć do keksówki dodała mi odwagi.
    Tym sposobem postanowiłam się przełamać i przetestować wypiek przed świętami. Sobotni poranek spędziłam w kuchni na mieleniu maku (tutaj zdjęcie maszynki) i zawijaniu rolady, aby upieczoną struclę zabrać na weekendowy wypad na Kaszuby.
Makowiec podjadaliśmy przez cały wyjazd i wprowadzał nas w świąteczny klimat.
    Jeszcze dziś kawałkiem udało mi się poczęstować korepetytorkę od francuskiego, która stwierdziła, że smakuje jak u babci. To chyba komplement i mój pierwszy makowiec mogę uznać za udany.
A za kilka dni czeka mnie powtórka z rozrywki, coraz bliżej święta!

Makowiec z marcepanem:
Ciasto*:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 180 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 700 ml mleka
  • 250 ml miodu (u mnie akacjowy)
  • 100 g masła
  • 100 g marcepanu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonych daktyli
  • laska wanilii
  • 3 białka

 Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ziarenka wanilii oraz suszone drożdże.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim rondlu topimy masło, następnie studzimy.
  3. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy suche składniki i cały czas wyrabiając ciasto wlewamy na przemian letnie mleko z topionym masłem. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Wyrobione ciasto przekładamy do posmarowanej masłem misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  5. Masę makową wykładamy na środek ciasta, zostawiając 2 cm przerwy na brzegi. Następnie prostokąt z ciasta zawijamy ostrożnie zaczynając od dłuższego boku w roladę.
  6. Formę keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy roladę do formy, umieszczając ją złączeniem ku dołowi i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h. Z drugą porcją ciasta postępujemy dokładnie tak samo.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Makowce w formach pieczemy przez ok. 40-45 minut.
  8. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
  9. W tym czasie cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce i posypujemy bakaliami.

Masa makowa:

  1.  Mak wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie mak odsączamy na gęstym sicie i studzimy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzykrotnie (ewentualnie dwukrotnie).
  2. W dużym garnku o grubym dnie podgrzewamy masło z miodem. Gdy masa zacznie się karmelizować dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie, migdały, daktyle, skórkę pomarańczową, morele, daktyle oraz ziarenka wanilii. Całość smażymy kilka minut.
  3. Dodajemy zmielony mak, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy jeszcze 10 minut.
  4. Do ostudzonej masy dodajemy starty na tarce lub drobno pokrojony marcepan.
  5. W dużej misie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy masę makową, aby składniki się połączyły i powstała puszysta masa makowa.

Tosia