0

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

KolacjaObiadGrzybyMasło orzechoweKuchnia włoskaNa talerzuW misceZ warzywniaka
Wskazówki

*Może być także Penne, Fusilli, Rigatoni lub Farfalle

**Makaron można także doprawić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem i przygotuj szybki makaron z grzybami.

Masz koszyk grzybów, ale nie masz pomysłu na obiad? Pewnie myślisz, że pobite gary, obiadu nie będzie.

Mam dla Ciebie kozacki przepis na pastę, którą możesz zrobić w jednym garnku. Wystarczy podsmażyć grzyby z cebulą, dodać masło orzechowe, listki szpinaku i makaron. Całość proponuję zalać świeżo zaparzoną herbatą, która popijamy w trakcie gotowania dania. Jeśli mi nie ufasz, że to dobre połączenie – Twoja strata, możesz wybrać wrzącą wodę.

Teraz wszystko gotuje się w jendnym garnku i po 7 minutach obiad gotowy. Jeszcze trochę parmezanu i voila. Obiad powstał szybciej niż wyrosły grzyby po deszczu!


Makaron z grzybami i masłem orzechowym

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g świeżych grzybów (u mnie borowiki, koźlaki, rydze)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1,5 szklanki makaronu – ok. 150 g (u mnie Cavatappi)*
  • 3 szklanki świeżo zaparzonej herbaty lub wrzącej wody
  • garść szpinaku
  • szczypta suszonej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Do podania:

  • świeżo tarty parmezan, orzeszki

  1. Grzyby oczyszczamy pędzelkiem lub płuczemy wodą i wysuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w plastry kapelusze i nóżki grzybów i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy pieprzem i chilli (opcjonalnie). Podsmażamy 5 minut.
  3. Dodajemy masło orzechowe i sos sojowy, mieszamy, smażymy minutę.
  4. Wsypujemy suchy makaron, dodajemy garść listków szpinaku. Całość zalewamy zaparzoną herbatą lub wrzącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli.
  5. Makaron gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając, czekamy aż zgęstnieje. Na koniec próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym lub pieprzem.**
  6. Danie serwujemy ze świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzeszkami ziemnymi.