Kurczak ze śliwkami
Kurczak ze śliwkami
Był sobie ktoś, nie było nikogo- tak zaczynają się bajki perskie
To pierwsze zdanie z filmu „Kurczak ze śliwkami” (Poulet aux prunes, reż. M. Satrapi, V. Paronnaud), który pierwszy raz widziałam już jakiś czas temu. Zakochałam się w nim praktycznie od pierwszego wejrzenia, bo już po kilku minutach dostrzegłam podobieństwo do mojego ulubionego filmu wszech czasów- „Amelii”. Łączy je nie tylko wszechobecna magia (którą oglądając czuć nawet dookoła siebie!), ale również sposób narracji i bardzo dobry w obu filmach aktor- Jamel Debbouze (w Kurczaku… rola drugoplanowa).
Kurczak ze śliwkami:
– 8 pałek kurczaka
– 10 śliwek
– 150 g suszonych śliwek
– 4 ząbki czosnku
– 3 gałązki świeżego rozmarynu
– pół papryczki chilli (ja użyłam habanero)
– 2 czerwone cebule
– 2 liście laurowe
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki miodu
– 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
– 2 łyżki octu balsamicznego
– pół łyżeczki ziaren pieprzu
– pół łyżeczki kminu rzymskiego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła
– sól
– łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Poszatkuj 2 ząbki czosnku.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć czosnek i podsmaż 2 minuty. Ułóż kurczaki na tłuszczu z czosnkiem i smaż z każdej strony aż skórka zbrązowieje. Odstaw z ognia.
- Cebulę obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Pozostałe ząbki czosnku obierz ze skórki i pokrój na kilka kawałków. Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Chilli pokrój na kilka kawałków.
- Na dnie brytfanki do pieczenia (ja użyłam żeliwnej, wcześniej pozbawiając ją plastikowych elementów) umieść śliwki, suszone śliwki, czosnek, rozmaryn, chilli, cebule, liście laurowe, cynamon, pieprz i kmin rzymski. Zalej je octem balsamicznym i 1 szklanką wina.
- Kurczaka obsyp solą i umieść na wierzchu brytfanki (na zalanych winem składnikach), nie mieszaj, ani nie staraj się ich topić. Polej każdego kurczaka miodem i wstaw brytfankę do piekarnika bez pokrywki na 20 minut.
- Kurczaki w tym czasie powinny bardziej spiec się na skórce. Ostrożnie wyjmij brytfankę używając rękawic i przemieszaj składniki w brytfance, tak aby bardziej zanurzyć kurczaki. Zalej jeszcze jedną szklanką wina, przykryj przykrywką i piecz jeszcze 40 minut.
- Wyjmij ostrożnie naczynie, przełóż kurczaki i resztę składników do głębokich talerzy razem z sosem. Jeśli masz w zasięgu ręki wędzoną paprykę, posyp nią danie. Możesz też jako dodatek podać na przykład kaszę jęczmienną. Wymoczona w sosie razem z kurczakiem tworzy idealny obiad.