0

Kremowa ogórkowa

ObiadZupyKoperOgórki kiszoneZiemniakLekki tydzieńSezon naW misceZ warzywniaka

Kremowa ogórkowa

Jeśli w głowie Ci wygłupy, zjedz talerz zupy! Nowina gorąca, oto nowy wrześniowy cykl – Zupa miesiąca.

W moim osiedlowym warzywniaku „Oliwka” są naprawdę niezłe kiszone! Postanowiłam się z nimi zabawić i zrobić ogórkową jakiej jeszcze nie jedliście, ja też nie. Aksamitną zupę zaserwowałam z musztardowo-miodowymi wstążkami kiszonego, piórkami młodej cebulki czosnkowej i oliwą koperkową. Super będą tu też chrupać grzanki.


Kremowa ogórkowa

  • 300 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 600 g ogórków kiszonych
  • 2/3 pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 l zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
  • łyżka soku z limonki
  • sól
  • Oliwa koperkowa:
  • 1/3 pęczka koperku
  • 120-150 ml oliwy
  • Miodowo-musztardowe ogórki:
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka oliwy koperkowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli (u mnie młoda czosnkowa)

  1. Na początku podsmażamy przez 5 minut obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dodajemy masło, gałązki koperku, smażymy 5 minut.
  2. Dodajemy miód i sos sojowy, karmelizujemy minutę. Wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 30 minut, aż zmiękną ziemniaki.
  3. W tym czasie miksujemy koperek z oliwą na gładką emulsję (gęstość regulujemy dodając więcej lub mniej oliwy). Gotową oliwą przesadzamy przez sitko.
  4. Miód łączymy z musztardą i oliwą koperkową. Do dressingu wrzucamy wstążki pociętych obieraczką ogórków kiszonych oraz posiekaną w piórka cebulę, mieszamy.
  5. Do ugotowanej zupy dodajemy kremówkę lub mleko kokosowe, a także sok z limonki.
  6. Miksujemy na gładką, aksamitną zupę.
  7. Serwujemy ją z salsą z ogórków kiszonych oraz oliwą koperkową.