Kremowa ogórkowa
7 września 2021 ·
Przepis
4
Kremowa ogórkowa
7 września 2021 ·
Przepis
Jeśli w głowie Ci wygłupy, zjedz talerz zupy! Nowina gorąca, oto nowy wrześniowy cykl – Zupa miesiąca.
W moim osiedlowym warzywniaku „Oliwka” są naprawdę niezłe kiszone! Postanowiłam się z nimi zabawić i zrobić ogórkową jakiej jeszcze nie jedliście, ja też nie. Aksamitną zupę zaserwowałam z musztardowo-miodowymi wstążkami kiszonego, piórkami młodej cebulki czosnkowej i oliwą koperkową. Super będą tu też chrupać grzanki.
Kremowa ogórkowa
- 300 g ziemniaków
- cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 600 g ogórków kiszonych
- 2/3 pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- 1 l zimnej wody
- 150 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
- łyżka soku z limonki
- sól
- Oliwa koperkowa:
- 1/3 pęczka koperku
- 120-150 ml oliwy
- Miodowo-musztardowe ogórki:
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka oliwy koperkowej
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli (u mnie młoda czosnkowa)
- Na początku podsmażamy przez 5 minut obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dodajemy masło, gałązki koperku, smażymy 5 minut.
- Dodajemy miód i sos sojowy, karmelizujemy minutę. Wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 30 minut, aż zmiękną ziemniaki.
- W tym czasie miksujemy koperek z oliwą na gładką emulsję (gęstość regulujemy dodając więcej lub mniej oliwy). Gotową oliwą przesadzamy przez sitko.
- Miód łączymy z musztardą i oliwą koperkową. Do dressingu wrzucamy wstążki pociętych obieraczką ogórków kiszonych oraz posiekaną w piórka cebulę, mieszamy.
- Do ugotowanej zupy dodajemy kremówkę lub mleko kokosowe, a także sok z limonki.
- Miksujemy na gładką, aksamitną zupę.
- Serwujemy ją z salsą z ogórków kiszonych oraz oliwą koperkową.
W tej kategorii