Kremowa brukselka z sezamem
6 marca 2019 ·
Przepis
2 duże porcje lub 4 mniejsze
Kremowa brukselka z sezamem
6 marca 2019 ·
Przepis
Zostawiam was tu na szybko z moim ulubionym przepisem na brukselkę- ugotowaną tak, że mój mąż, zdeklarowany antyfan brukselki, sięgał po nią prosto z patelni. Kluczem jest właściwe ugotowanie. Jeśli wylejemy pierwszą wodę, w której brukselka się zagotowała, pozbędziemy się specyficznej goryczki, która odpowiada za ogólną niechęć do tego warzywa.
Postarajcie się też wybrać brukselkę dobrej jakości. Gotuję ją od lat i zauważyłam, że przeleżała w dużych supermarketach ni jak się ma do tej świeżej, którą kupicie od rolnika na waszym lokalnym bazarku.
Kremowa bruskelka z sezamem
- 500 g brukselki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki serka philadelphia
- 3 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- ewentualnie tabasco lub pieprz cayenne
- Wysypujemy sezam na suchą patelnię i podgrzewamy. Prażymy i mieszamy aż ziarna zaczną lekko brązowieć. Zdejmujemy z patelni i wsypujemy do miseczki na później.
- Brukselkę obieramy z pierwszych zewnętrznych liści, myjemy i wrzucamy do garnka.
- Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 cukru, stawiamy na palniku i podgrzewamy do momentu aż woda się zagotuje.
- Wylewamy wodę z garnka, zalewamy brukselkę nową wodą. Znowu dodajemy łyżeczkę soli i cukru, stawiamy na palnik i zagotowujemy.
- Gotujemy aż brukselka nieco zmięknie, ale nie będzie bardzo miękka (powinno to zająć ok 7- 10 minut).
- Odcedzamy brukselkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy brukselkę, i świeżo wyciśnięty ząbek czosnku, obsmażamy ok. 2 minuty.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy philadelphię, sezam, miód i dużo pieprzu, mieszamy. Smakujemy, żeby sprawdzić, czy potrzebne jest jeszcze dosolenie.
- Podajemy na ciepło.
Śliwka
W tej kategorii