0

Krem z selera z karmelizowanym boczkiem i jajkiem w koszulce

PrzekąskiZupyJajkaSelerSezon naW misceZ warzywniaka

Krem z selera z karmelizowanym boczkiem i jajkiem w koszulce

    W listopadzie świat przybrał odcienie szarości, więc w wolnych chwilach chętnie zapuszczam się w las, gdzie można jeszcze zobaczyć inne kolory. Dzisiejszy dzień zaczął się tak ponuro, że kusiła mnie symulacja choroby i spędzenie całego dnia w łóżku. Niestety miałam dziś zbyt wiele obowiązków, aby sobie na to pozwolić. W wolnej chwili (zajadając barszcz ukraiński z limonką i bazylią) wyszukałam zdjęcia z początku miesiąca, aby podzielić się z Wami przepisem na krem z selera. Kolorem przypomina trochę smutny listopad, ale za sprawą dodatków nabiera smaku i charakteru.
    Współcześni drwale zamiast szukać drewna na opał, aby rozgrzać swoją rodzinę przy kominku, wolą szukać z czworonożnymi przyjaciółmi leśnych przygód 🙂 Dlatego przed spacerem przygotowałam się odpowiednio i upiekłam korzenie selera oraz pietruszki. Upieczone i cudownie pachnące korzenie wystarczy krótko obgotować w bulionie i zmiksować na gładki krem. Zupa rozgrzewa od środka i chociaż sama w sobie jest bardzo smaczna, przypuszczam, że jedzona w większym talerzu mogłaby się stać „nudna”. Ratunkiem jest tutaj karmelizowany wędzony boczek i jajko w koszulce, które po przekrojeniu łyżką wylewa z siebie apetyczne żółtko. Dzięki temu zupie już niczego nie brakuje!

Krem z selera z karmelizowanym boczkiem i jajkiem w koszulce:

  • 2 korzenie selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • cebula
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • bulion warzywny lub drobiowy (ok. 700 ml)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • listki świeżego rozmarynu
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Karmelizowany boczek:

  • 250 g wędzonego boczku
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz

Jajko w koszulce:

  • jajko
  • łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • łyżeczka soli
  • woda (ok. 500 ml)

Zupa: 

  1. Umyte warzywa kroimy na kawałki, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30-40 minut w 200 stopniach.
  2. Lekko ostudzone warzywa obieramy odkrawając boki ze skórki.
  3. Na oliwie i maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, por oraz poszatkowany ząbek czosnku. Po kilku minutach dorzucamy pieczone warzywa, wrzucamy porwane listki rozmarynu, dodajemy łyżkę miodu i podsmażamy kilka minut.
  4. Następnie wlewamy bulion, tak aby przykrył warzywa. Całość gotujemy przez 10 minut.
  5. Do zupy wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Miksujemy blenderem na gładki krem, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
  6. Zmiksowany krem podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Serwujemy z karmelizowanym boczkiem, rozmarynem i jajkiem w koszulce.

Karmelizowany boczek:

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na suchą i nierozgrzaną patelnię.
  2. Smażymy przez 10 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i karmelizujemy jeszcze krótką chwilę.
  3. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.

Jajko w koszulce:

  1. Wlewam wodę do rondla, dodajemy ocet i sól, podgrzewamy.
  2. Jajko wbijamy do miseczki.
  3. Gdy woda zacznie się gotować, łyżką robimy wirek i wbijamy do środka jajko.
  4. Gotujemy przez ok. 3 minuty, następnie odsączamy z wody przy pomocy cedzakowej łyżki i serwujemy bezpośrednio na selerowym kremie.

Tosia