Korzenny keks
Korzenny keks
Korzenny keks:
• 3 jajka
• szczypta soli
• 100 g miękkiego masła
• 100 g cukru pudru
• 100 ml mleka
• 150 g mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g orzechów włoskich
• 20 g nerkowców
• 50 g suszonego ananasa
• 20 g wiórków kokosowych
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Do dwóch oddzielnych misek wbij żółtka i białka.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną masę (po odwróceniu do góry nogami nie powinna się wylewać).
4. Do żółtek dodaj cukier puder, masło i przyprawę do piernika. Zmiksuj.
5. Dodaj mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.
6. W oddzielnej misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
7. Dodaj również żurawinę, pokrojony na małe kawałki suszony ananas, wiórki kokosowe i poszatkowane orzechy. Możesz również dodać wodę z kwiatów pomarańczy, ale jeśli jej nie masz (jest trudno dostępna), po prostu ją pomiń.
8. Do gęstej masy powoli dodaj białka i delikatnie (aby nie opadły) wymieszaj je łyżką.
9. Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przetransportuj do niej masę, wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut, aż po wsadzeniu w ciasto wykałaczki, nie przykleją się do niej resztki ciasta.
Śliwka