0

Koreańska botwinka

ZupyBotwinaKimchiSezon naW misceZ warzywniaka

Koreańska botwinka

Zupa ta powstała przez zupełny przypadek, w trakcie „czyszczenia lodówki”. Miałam ochotę na coś lekkiego, nie mogłam się zdecydować czy ugotować szybką koreańską zupę na bazie kimchi, czy może pójść w stronę wiosennej botwinki, skoro pod ręką miałam pęczek. Ostatecznie postawiłam na hybrydę kulinarną i to był strzał w 10.

Delikatnie pikantna i rozgrzewająca, robi się ją w pół godziny!


Koreańska botwinka

  • 2 łyżki masła
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 młode marchewki
  • mała młoda cukinia
  • pęczek botwiny
  • słoik kimchi (ok. 300 g)
  • pomidor
  • 1,5 l zimnej wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego/miodu
  • łyżeczka soli
  • 2 listki limonki kaffir (opcjonalnie)
  • 100 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • Dodatki:
  • pół pęczka koperku, gałązka mięty
  • do podania: jajko ugotowane na półtwardo

  1. Marchewkę i cukinię kroimy w słupki, imbir drobno siekamy. Odcinamy liście botwiny od buraczków i dokładnie je myjemy. Liście siekamy, buraczki można dodatkowo obrać lub wyszorować, następnie drobino kroimy.
  2. Warzywa podsmażamy na maśle z listkami limonki kaffir i imbirem przez ok. 5 minut.
  3. Dodajemy kimchi, sos sojowy, syrop klonowy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
  4. Wlewamy zimną wodę, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy zupę ok. 20 minut.
  5. Dodajemy posiekany koperek i miętę. Do mleka kokosowego wlewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy, a miksturę przelewamy do zupy. Podgrzewamy jeszcze 3 minuty.
  6. Próbujemy zupy, w razie potrzeby doprawiamy ją solą lub sokiem z limonki. Serwujemy z jajkiem ugotowanym na półtwardo, koperkiem i miętą.