0

Koktajl krewetkowy z mango

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiKrewetkiMangoDo chlebaLekki tydzieńTapasZ morza

Koktajl krewetkowy z mango

Szczęśliwej drogi już czas. Wznoszę noworoczny toast krewetkowym koktajlem. Do przygotowania tej przystawki zainspirował mnie wujek Frank z najlepszego świątecznego filmu – Kevina samego w domu. Jako dziecko fantazjowałam o tych krewetkach, które serwował na filmie młodzieży, ale to był klasyczny koktajl krewetkowy, czyli z ketchuponezem. A ja przygotowałam je w kokosowym panko i serwuje z mango chutney. Krewetki znacie z majowego przepisu na Kanapkę Torpedę.

Wszystkiego smacznego!


Chrupiące krewetki

  • 200 g szarych krewetek (surowe zamrożone)
  • mąka pszennej + szczypta soli + łyżeczka curry + łyżeczka słodkiej papryki + szczypta proszku do pieczenia
  • jajko
  • panko + wiórki kokosowe (można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi)
  • olej rzepakowy

Mango chutney

  • dojrzałe mango
  • cebula
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
  • 3 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (można pominąć)
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżka masła
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli

Krewetki:

  1. Rozmrożone krewetki wycieramy ręcznikiem papierowym.
  2. Szykujemy miseczkę z jajkiem, talerzyk z mąką z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz talerzyk z panko i kokosem.
  3. Krewetki panierujemy w mące, jajku i panko. Smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym przez ok. 4 minuty. Rumiane krewetki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Chutney:

  1. Mango kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
  2. Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, imbir, chilli. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy sok z pomarańczy, szczyptę soli i miksujemy na gładki mus.

Koktajl:

  1. Chutney serwujemy przekładamy do kieliszka, dekorujemy krewetkami i cząstkami limonki.