Kokosowa botwinka
Kokosowa botwinka
Była majowa kanapka w Barze u Antosi, czas na zupę miesiąca. Główne skrzypce gra tu oczywiście botwina. Wpisując w Google hasło botwinka wyskakują najpierw „stołówkowe” przepisy na zupy gotowane kilka godzin na wywarze z cielęciny i zabielane śmietaną. A dobrą zupę z botwinki można przygotować w niecałą godzinę i w zdecydowanie lżejszej bezmięsnej wersji. Aby podkręcić jej smak, młodą włoszczyznę i ziemniaki podsmażyłam najpierw z czosnkiem, chilli, imbirem i trawą cytrynową. Młode buraki prykały z innymi warzywami na bulion, a w tym czasie na drugiej patelni skarmelizowałam liście botwiny. Na koniec połączyłam mleko kokosowe z zakwasem z buraków, ale to może być także buraczany sok z warzywniaka. Gdy gotowało się jajko zupa była już prawie gotowa. Jeśli jednak pominiecie jajko to Wasza wegańska zupa jest już gotowa!
Kokosowa botwinka
- pęczek botwiny
- pęczek młodej włoszczyzny
- 4 małe młode ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 cm trawy cytrynowej
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- puszka mleka kokosowego (330 ml)
- 330 ml zakwasu lub soku z buraków
- 1,5 l wody
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka curry lub kurkumy
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- Do doprawienia:
- sól, sok z cytryny, Sriracha
- Do podania:
- jajko ugotowane na półtwardo
- koperek
- marynowany imbir
- Na oliwie lub oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową.
- Włoszczyznę (małe marchewki, pietruszkę, młody seler + nać, młody por) myjemy (nie obieramy) i drobno kroimy. Dorzucamy do garnka i krótko podsmażamy.
- Młode buraki szorujemy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, dodajemy kmin, curry i sos sojowy, podsmażamy. Wlewamy wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę jakieś 15 minut.
- W tym czasie umyte liście i łodygi siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy miód i ocet ryżowy, karmelizujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw.
- Mleko kokosowe łączymy z zakwasem/sokiem z buraków. Do mikstury dodajemy chochlę ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy miksturę do gotującej się zupy. Podgrzewamy na średnim ogniu jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku według uznania sokiem z limonki, solą i Srirachą (jeśli lubimy ostre).
- Zupę serwujemy z jajkiem na półtwardo (gotowane 7 minut we wrzącej wodzie) i koperkiem.