0

Kokosowa botwinka

ObiadZupyBotwinaMleko kokosoweLekki tydzieńSezon naW misceWiosenny tydzieńZ warzywniaka

Kokosowa botwinka

Była majowa kanapka w Barze u Antosi, czas na zupę miesiąca. Główne skrzypce gra tu oczywiście botwina. Wpisując w Google hasło botwinka wyskakują najpierw „stołówkowe” przepisy na zupy gotowane kilka godzin na wywarze z cielęciny i zabielane śmietaną. A dobrą zupę z botwinki można przygotować w niecałą godzinę i w zdecydowanie lżejszej bezmięsnej wersji. Aby podkręcić jej smak, młodą włoszczyznę i ziemniaki podsmażyłam najpierw z czosnkiem, chilli, imbirem i trawą cytrynową. Młode buraki prykały z innymi warzywami na bulion, a w tym czasie na drugiej patelni skarmelizowałam liście botwiny. Na koniec połączyłam mleko kokosowe z zakwasem z buraków, ale to może być także buraczany sok z warzywniaka. Gdy gotowało się jajko zupa była już prawie gotowa. Jeśli jednak pominiecie jajko to Wasza wegańska zupa jest już gotowa!


Kokosowa botwinka

  • pęczek botwiny
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 4 małe młode ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 3 cm trawy cytrynowej
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • puszka mleka kokosowego (330 ml)
  • 330 ml zakwasu lub soku z buraków
  • 1,5 l wody
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka curry lub kurkumy
  • 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • Do doprawienia:
  • sól, sok z cytryny, Sriracha
  • Do podania:
  • jajko ugotowane na półtwardo
  • koperek
  • marynowany imbir

  1. Na oliwie lub oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową.
  2. Włoszczyznę (małe marchewki, pietruszkę, młody seler + nać, młody por) myjemy (nie obieramy) i drobno kroimy. Dorzucamy do garnka i krótko podsmażamy.
  3. Młode buraki szorujemy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, dodajemy kmin, curry i sos sojowy, podsmażamy. Wlewamy wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę jakieś 15 minut.
  4. W tym czasie umyte liście i łodygi siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy miód i ocet ryżowy, karmelizujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw.
  5. Mleko kokosowe łączymy z zakwasem/sokiem z buraków. Do mikstury dodajemy chochlę ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy miksturę do gotującej się zupy. Podgrzewamy na średnim ogniu jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku według uznania sokiem z limonki, solą i Srirachą (jeśli lubimy ostre).
  6. Zupę serwujemy z jajkiem na półtwardo (gotowane 7 minut we wrzącej wodzie) i koperkiem.