Kaszushi z grillowanym łososiem
*przy zawijaniu sushi kieruj się instrukcją dołączoną zwykle do maty do zawijania.
Kaszushi z grillowanym łososiem
Dzisiejszy przepis przez purystów będzie traktowany jako absolutna profanacja. Spróbuję was bowiem przekonać do sushi, ale… z kaszy jaglanej zamiast ryżu! Tak, tak, wiem jak to brzmi. Nawet dzisiaj, gdy zapowiedziałam, że zamierzam spróbować przygotowania sushi z kaszy usłyszałam tylko- Nie, to nie jest dobry pomysł. Ale byłam zawzięta i dopięłam swego. Przedstawiam wam kaszushi!:)
Podeszłam do sprawy ostrożnie, przygotowałam dwa garnki kaszy- jeden, aby wykonać kaszę w zalewie, co do której nie byłam pewna czy wyjdzie, oraz drugi, który miał być przeznaczony na ewentualne kaszotto, które miałoby wypełnić moją sushi-rolkę. Druga część okazała się zbędna, a moja kasza w zalewie a la zalewa do ryżu sprawdziła się idealnie. Dodałam do niej tylko łyżkę serka philadelphia, aby całość była bardziej kremowa.
Jako dodatek wybrałam ten, który cenię sobie w „tradycyjnym” sushi- grillowanego łososia. Dobrałam do niego awokado i sałatę, a całość stworzyła naprawdę pyszną kombinację.
Kaszushi z grillowanym łososiem:
– 150 g kaszy jaglanej
– 500 ml wody
– 1,5 łyżeczki soli
– 80 ml soku jabłkowego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki serka philadelphia
– 2 łyżki sosu sojowego
– tabasco
– 1 łyżka miodu
– 4 płaty nori
– 4 liście karbowanej sałaty
– pół awokado
– czarny sezam do posypania
– wasabi
– sos sojowy
– wasabi
– marynowany imbir
- Przygotuj kaszę. Opłucz ją na sitku zimną wodą. Oblej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
- Zagotuj wodę w garnku i dodaj kaszę. Wsyp sól i gotuj aż kasza pochłonie wodę.
- Zdejmij z ognia, dodaj sok jabłkowy, cukier i sok z cytryny. Przykryj i odstaw do powolnego wystygnięcia. Kasza powinna pochłonąć zalewę.
- Gdy kasza będzie stygnąć zgrilluj łososia. Pokrój go na kilka mniejszych kawałków, wsadź do miski i zalej sosem sojowym, hojnie polej tabasco i miodem. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie smaki się pomieszały.
- Patelnię grillową wysmaruj olejem używając papierowego ręcznika.
- Rozgrzej patelnię i dodaj łososia. Smaż kilka minut z dwóch stron, aby go zgrillować. Środek może pozostać pół-surowy, dzięki temu łosoś będzie bardziej soczysty.
- Gdy kasza przestygła, dodaj do niej łyżeczkę philadephi i wymieszaj.
- Awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie paski.
- Na macie do zawijania sushi ułóż listek nori.*
- Na nori wyłóż 1/4 przygotowanej kaszy. Powinna być lekko ciepła. Ułóż ją tak, aby z każdego boku zostało ok. 1 cm nori. W miejscu, w którym będziesz układać składniki (równolegle do maty, nieco bliżej ciebie niż w środku) rozsmaruj niewielką ilość wasabi.
- Ułóż sałatę, łososia i awokado. Zwiń rolkę i pokrój ostrym nożem na 6 równych części (możesz wcześniej odciąć po cienkim kawałku z każdego końca).
- Powtórz przy każdej następnej rolce.
- Pokrojone kawałki posyp czarnym sezamem.
- Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Śliwka