0

Kaszotto, które leczo

KolacjaObiadBakłażanCebulaCukiniaKaszaPaprykaPomidoryNa talerzuObiady czwartkoweW misceWtorek z kasząZ warzywniaka
Wskazówki

*Polecam do gotującego się kaszotto dodać świeże zioła np. gałązkę bazylii lub rozmarynu. Może to być także liść laurowy.

**Ja wybrałam czubrycę, którą przywiozłam sobie z Bułgarii, ale śmiało możecie dodać zioła prowansalskie, czy suszone oregano.

***Bakłażana można dodatkowo posolić i po kilku minutach odsączyć z soku, ale przy tym daniu, gdy jest pokrojony drobno nie jest to koniecznie.

Kaszotto, które leczo

Witajcie, tu Wasza Doktor, Doktor Quinn. Co prawda nie jestem królową zdrowego odżywiania, ale wiem co jem i dzięki temu dobrze się czuję i raczej (tfu tfu) nie choruję (no dobra, czasem na kaca).

Wiecie co robią lekarze w kuchni? Leczo!

A pęczak się śmieje i pęcznieje, bo oto kaszotto, które leczo.

Jeśli miewacie jesienią zimne stopy to prawdopodobnie macie tendencję do wychłodzenia organizmu. Zamiast zjadać zimne nóżki w galarecie, polecam rozgrzewające pęczotto z warzywami.
I pamiętajcie, nie dajcie sobie w kaszę dmuchać. Wyciągnijcie ręce, ręce, które leczo.


Kaszotto, które leczo

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2,5 szklanki soku pomidorowego
  • czerwona cebula
  • pół papryki
  • pół bakłażana
  • pół cukinii (u mnie żółta)
  • pomidor
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła (u mnie gałązka bazylii i rozmarynu)*
  • łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy:
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżeczka czubrycy/ziół prowansalskich/tymianku**
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

  1. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut kaszę. Potrząsamy patelnią aby się nie przypaliła.
  2. W tym czasie cebulę, paprykę, bakłażana*** i cukinię kroimy w kosteczkę.
  3. Na maśle podsmażamy warzywa przez kilka minut, dodajemy podprażoną wcześniej kaszę. Smażymy ok. 5 minut.
  4. W tym czasie w rondlu podgrzewamy sok pomidorowy. Sok wlewamy do warzyw z kaszą, zmniejszamy płomień.
  5. Kaszotto gotujemy przez 15 minut.
  6. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ocet balsamiczny i pokrojonego drobno pomidora.
  7. Całość od czasu do czasu mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut, aż kasza będzie odpowiednio miękka.
  8. Pęczotto możemy podawać np. z fetą lub grillowanym halloumi.