0

Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiKalafiorNa talerzuSezon naTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki

*można dać też mąkę pszenną z łyżką mąki ziemniaczanej, istnieje opcja, że zmieni się trochę konsystencja ciasta, więc warto je wtedy kontrolować dolewając mleko. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.

**inne mleko roślinne też będzie ok, albo zimna woda

***zamiast pasty gochujang proponuję dać koncentrat pomidorowy i Srirachę

****w wersji wegańskiej dodajemy olej kokosowy lub w ogóle pomijamy dodatek tłuszczu

Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower

Najlepsze rzeczy wychodzą często nieplanowane. Wczoraj spontanicznie ruszyłam na stories z zabawą „Z czym Tosię je” – edycja kalafior. Otrzymałam wiadomość, która pobudziła moją kulinarną wyobraźnię. Brzmiała tak: „Błagam o przepis na kalafiora w stylu korean fried chicken”.  Miała być kalafiorowo-orzechowa zupa, ale ok.

Marzenia się spełniają!

Chrupiące różyczki kalafiora oblebione w śliwkowo-pomidorowym sosie, podkręconym imbirem i pastą Gochujang. Spokojnię, tę koreańską pastę możecie zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego i kapką Srirachy. Będą Państwo zadowoleni!


Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower

  • kalafior

Panierka:

  • 100 g mąki ryżowej*
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mleka owsianego lub kokosowego**
  • łyżeczka pasty gochujang***
  • łyżeczka sosu sojowego
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos pomidorowo-śliwkowy:

  • 300 g śliwek (wybrałam węgierki)
  • pomidor
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki masła****
  • czubata łyżeczka pasty gochujang***
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka syropu kukurydzianego lub miodu
  • łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 ml letniej wody

Dodatki:

  • prażony sezam
  • szczypiorek

  1. Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wrzucamy do wrzącej posolonej wody, gotujemy ok. 4 minuty, odcedzamy, studzimy.
  2. Do rondla wrzucamy pokrojone śliwki, pomidora, cebulę, posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodajemy masło i podsmażamy ok. 12 minut. Po tym czasie dodajemy pastę gochujang, sos sojowy, syrop ryżowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i letnią wodę. Zmniejszamy ogień, całość dusimy przez ok. 8 minut. Następnie miksujemy na gładki sos.
  3. Mąkę ryżową łączymy z mlekiem owsianym, proszkiem do pieczenia, pastą gochujang i sosem sojowym. Maczamy w cieście różyczki kalafiora, następnie obtaczamy w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane kalafiorowe różyczki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż się zarumienią. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Kalafiora obtaczamy w sosie, wykładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. W wersji obiadowej można go zaserwować z ryżem i piklami.