Kaiserschmarrn ze śliwkami

DeseryKolacjaŚniadanieŚniadanie do łóżkaŚliwkiSezon naŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Wskazówki

jeśli nie chcemy używać alkoholu, rodzynki można zalać gorącą wodą, a następnie odcedzić. rodzynki można również pominąć, lub zastąpić żurawiną.

omlet smakuje dobrze również odgrzany w piekarniku, można przygotować go wieczorem.

Wybierzcie solone masło orzechowe, lub lekko posólcie niesolone.

Kaiserschmarrn ze śliwkami

Przedstawiam wam pomysł na idealne, jesienne śniadanie. Puszysty omlet, gorące śliwki i przełamanie w postaci słonego masła orzechowego.


Kaiserschmarrn z gorącymi śliwkami i masłem orzechowym

  • pół kilo śliwek węgierek
  • 75 g masła
  • 100 g rodzynek (można pominąć)
  • 2 łyżki rumu (ewentualnie)
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g mąki,
  • 250 ml mlek
  • łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • do smażenia: masło klarowane lub zwykłe
  • dodatek: masło orzechowe, syrop klonowy (lub miód)
  1. Roztapiamy masło, odstawiamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Rodzynki zalewamy rumem (lub jeśli nie chcemy używać rumu, gorącą wodą), a gdy zmiękną odcedzamy.
  4. Śliwki przecinamy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do dużego garnka. Podgrzewamy 15 minut. zostawiamy na minimalnym ogniu.
  5. Rozdzielamy żółtka i białka do dwóch osobnych misek. Do białek dodajemy sól i miksujemy aż będą ubite, następnie miksujemy żółtka z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy wystudzone, roztopione masło, mleko, mąkę i esencję waniliową. Miksujemy do gładkości. Delikatnie dodajemy rodzynki i białka, mieszamy łyżką (nie mikserem).
  6. Smażymy na maśle w 3 partiach, wykładamy na żaroodporne naczynie, polewamy syropem klonowym i wkładamy do piekarnika na 15 min.
  7. Podajemy z ciepłymi śliwkami i masłem orzechowym

Śliwka