Kaiserschmarrn ze śliwkami
27 września 2020 ·
Przepis
4 porcje
Wskazówki
jeśli nie chcemy używać alkoholu, rodzynki można zalać gorącą wodą, a następnie odcedzić. rodzynki można również pominąć, lub zastąpić żurawiną.
omlet smakuje dobrze również odgrzany w piekarniku, można przygotować go wieczorem.
Wybierzcie solone masło orzechowe, lub lekko posólcie niesolone.
Kaiserschmarrn ze śliwkami
27 września 2020 ·
Przepis
Przedstawiam wam pomysł na idealne, jesienne śniadanie. Puszysty omlet, gorące śliwki i przełamanie w postaci słonego masła orzechowego.
Kaiserschmarrn z gorącymi śliwkami i masłem orzechowym
- pół kilo śliwek węgierek
- 75 g masła
- 100 g rodzynek (można pominąć)
- 2 łyżki rumu (ewentualnie)
- 4 jajka
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 250 g mąki,
- 250 ml mlek
- łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- do smażenia: masło klarowane lub zwykłe
- dodatek: masło orzechowe, syrop klonowy (lub miód)
- Roztapiamy masło, odstawiamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Rodzynki zalewamy rumem (lub jeśli nie chcemy używać rumu, gorącą wodą), a gdy zmiękną odcedzamy.
- Śliwki przecinamy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do dużego garnka. Podgrzewamy 15 minut. zostawiamy na minimalnym ogniu.
- Rozdzielamy żółtka i białka do dwóch osobnych misek. Do białek dodajemy sól i miksujemy aż będą ubite, następnie miksujemy żółtka z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy wystudzone, roztopione masło, mleko, mąkę i esencję waniliową. Miksujemy do gładkości. Delikatnie dodajemy rodzynki i białka, mieszamy łyżką (nie mikserem).
- Smażymy na maśle w 3 partiach, wykładamy na żaroodporne naczynie, polewamy syropem klonowym i wkładamy do piekarnika na 15 min.
- Podajemy z ciepłymi śliwkami i masłem orzechowym
Śliwka
W tej kategorii