Jesienne grzanki

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiFigiPieczarkiSzalotkaDo chlebaSezon naŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka

Jesienne grzanki

Z czyszczenia lodówki przed weekendowym wyjazdem powstały wrześniowe wybory miss. Oto grzanki miesiąca:

1- Pieczara – kremowe pieczarki z koperkiem i chilli, jajko sadzone w dziurce

2 – Szalotka – mascarpone, karmelizowana szalotka z winogronami, soczysta figa

3 – Stringi czy figi? – pieczone figi w dziurce, mascarpone z sokiem z pomarańczy, miodem i orzechami włoskimi

 


Pieczara:

  • kromka chleba
  • 100 g pieczarek
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • łyżeczka masła (do podsmażenia)
  • 3 łyżki mascarpone
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • jajko

Szalotka:

  • kromka chleba
  • łyżeczka oliwy (do skropienia grzanki)
  • 3 szalotki lub mała cebula
  • garść winogron (polecam gatunek bez pestek)
  • łyżeczka masła (do podsmażenia)
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mascarpone
  • figa + łyżka soku z cytryny

Stringi czy figi

  • kromka chleba
  • łyżeczka oliwy (do skropienia grzanki)
  • figa + 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki mascarpone
  • łyżka soku z pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich

Pieczara:

  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę. Gdy się zarumieni dorzucamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz chilli.
  2. Smażymy ok. 4 minuty, następnie dodajemy mascarpone, sok z cytryny, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty.
  3. Kromkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Robimy w środku dziurkę przy pomocy wykrawaczki lub po prostu nożem wykrawamy kółko na około np. kieliszka.
  4. Grzankę dekorujemy kremowymi pieczarkami. Do środka dziurki wbijamy jajko.
  5. Pieczemy przez 7 minut w 200 stopniach.

Szalotka:

  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę razem z posiekanym rozmarynem. Gdy się zarumieni dodajemy przekrojone na pół winogrona (jeśli mają pestki zalecam je wydłubać). Podsmażamy 2-3 minuty.
  2. Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Krótko karmelizujemy, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Kromkę chleba kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, pieczemy 7 minut w 200 stopniach.
  4. Podpieczoną grzankę smarujemy mascarpone, wykładamy karmelizowaną szalotkę, wierzch dekorujemy plasterkami świeżej figi. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Stringi czy figi?

  1. Kromkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Robimy w środku dziurkę przy pomocy wykrawaczki lub po prostu nożem wykrawamy kółko na około np. kieliszka.
  2. Figę kroimy na grube plastry i umieszczamy je w dziurce, skrapiamy miodem.
  3. Grzankę skrapiamy oliwą, podpiekamy 7 minut w 200 stopniach.
  4. W tym czasie mascarpone łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i posiekanymi orzechami.
  5. Podpieczoną grzankę dekorujemy mascarpone. Figę możemy dodatkowo skropić sokiem z pomarańczy.