Jesienne grzanki
29 września 2020 ·
Przepis
3 grzanki
Jesienne grzanki
29 września 2020 ·
Przepis
Z czyszczenia lodówki przed weekendowym wyjazdem powstały wrześniowe wybory miss. Oto grzanki miesiąca:
1- Pieczara – kremowe pieczarki z koperkiem i chilli, jajko sadzone w dziurce
2 – Szalotka – mascarpone, karmelizowana szalotka z winogronami, soczysta figa
3 – Stringi czy figi? – pieczone figi w dziurce, mascarpone z sokiem z pomarańczy, miodem i orzechami włoskimi
Pieczara:
- kromka chleba
- 100 g pieczarek
- 2 szalotki lub mała cebula
- łyżeczka masła (do podsmażenia)
- 3 łyżki mascarpone
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- jajko
Szalotka:
- kromka chleba
- łyżeczka oliwy (do skropienia grzanki)
- 3 szalotki lub mała cebula
- garść winogron (polecam gatunek bez pestek)
- łyżeczka masła (do podsmażenia)
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- 2 łyżki mascarpone
- figa + łyżka soku z cytryny
Stringi czy figi
- kromka chleba
- łyżeczka oliwy (do skropienia grzanki)
- figa + 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki mascarpone
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżeczka miodu
- garść orzechów włoskich
Pieczara:
- Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę. Gdy się zarumieni dorzucamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz chilli.
- Smażymy ok. 4 minuty, następnie dodajemy mascarpone, sok z cytryny, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty.
- Kromkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Robimy w środku dziurkę przy pomocy wykrawaczki lub po prostu nożem wykrawamy kółko na około np. kieliszka.
- Grzankę dekorujemy kremowymi pieczarkami. Do środka dziurki wbijamy jajko.
- Pieczemy przez 7 minut w 200 stopniach.
Szalotka:
- Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę razem z posiekanym rozmarynem. Gdy się zarumieni dodajemy przekrojone na pół winogrona (jeśli mają pestki zalecam je wydłubać). Podsmażamy 2-3 minuty.
- Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Krótko karmelizujemy, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Kromkę chleba kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, pieczemy 7 minut w 200 stopniach.
- Podpieczoną grzankę smarujemy mascarpone, wykładamy karmelizowaną szalotkę, wierzch dekorujemy plasterkami świeżej figi. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny.
Stringi czy figi?
- Kromkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Robimy w środku dziurkę przy pomocy wykrawaczki lub po prostu nożem wykrawamy kółko na około np. kieliszka.
- Figę kroimy na grube plastry i umieszczamy je w dziurce, skrapiamy miodem.
- Grzankę skrapiamy oliwą, podpiekamy 7 minut w 200 stopniach.
- W tym czasie mascarpone łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i posiekanymi orzechami.
- Podpieczoną grzankę dekorujemy mascarpone. Figę możemy dodatkowo skropić sokiem z pomarańczy.
W tej kategorii