Jajka zapiekane z kaszą jaglaną
9 marca 2014 ·
Przepis
4 porcje
Wskazówki
*zgodnie z instrukcją, ja zwykle daje nieco ponad dwa razy więcej niż kaszy.
Jajka zapiekane z kaszą jaglaną
9 marca 2014 ·
Przepis
Wiosna przybyła. A wraz z nią zapach, nieziemski zapach, niosący za sobą wspomnienia, które rzadko pielęgnuję w innym okresie. Wprowadza mnie raczej w uczucie smutku i melancholii, tęsknoty za czymś, czego nie mogę sprecyzować. Czy nie powinno być na odwrót?:)
A za czym tęsknię na co dzień? Na przykład za gotowaniem. Nie takim na naprędce, ale powolnym eksperymentowaniem, wymyślaniem nowych zestawień smakowych i udoskonalaniu ich po kilka razy. A na to najzwyczajniej w świecie nie mam czasu.
Znajduję jednak w niedzielę chwilę na celebrację porządnego śniadania. Takiego z wielką kawą i gazetą. Na stole lądują zapiekane jajka z pomidorową kaszą jaglaną, od której ostatnio się uzależniłam (ale o tym w następnym wpisie). To naprawdę dobry, pożywny posiłek.
Jajka zapiekane z kaszą jaglaną:
Kasza:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– woda*
– pół łyżeczki soli
Pomidorowy sos do kaszy:
– 300 ml soku pomidorowego
– pół cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– tabasco
– 2 łyżki oliwy- do smażenia
– 4 jajka
– starty parmezan
– bazylia
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Przygotuj kaszę. Wysyp ją na sitko i polej zimną wodą.
- Zalej kaszę wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się goryczki.
- Wrzuć kaszę do garnka, zalej taką ilością wrzątku jaka jest sugerowana na opakowaniu, dodaj sól i gotuj.
- Gotuj aż kasza pochłonie całą wodę. Powinno to potrwać ok. 10-15 minut.
- W tym samym czasie rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy na patelni.
- Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze kilka minut.
- Zalej cebulę z czosnkiem sokiem pomidorowym. Dodaj cynamon, miód, ocet balsamiczny i tabasco w zależności od pożądanej ostrości. Podsmażaj na patelni aż sos nieco zgęstnieje (wyparuje ok. połowa). Posól do smaku. Dodaj kaszę i wymieszaj.
- Kaszę nałóż do sufletówek, tak aby zajmowała nieco ponad połowę wysokości.
- Wbij na górę jajka. Jeśli są bardzo duże, możesz wcześniej pozbyć się części białka.
- Wstaw sufletówki do piekarnika i piecz ok. 10 minut aż zetnie się całe białko.
- Posyp parmezanem, udekoruj bazylią
Śliwka
W tej kategorii