0

Jajka na różowej fecie

Jajka na różowej fecie

Mam dla Was nowinę, czas na botwinę! Co powiecie na  jajka na różowej fecie? Przedstawiam przepis na szybką pastę z fety i botwiny, możecie ją serwować na kanapkach, albo z jajkami na wielkanocnym stole, ale to nie koniec wrażeń. Interesującego posmaku dodaje im palone masło z pastą chilli i chrupiące płatki migdałowe. Będą Państwo zadowoleni>


Jajka na różowej fecie

  • 5 jajek
  • Różowa feta:
  • pęczek botwiny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • kostka fety (ok. 180 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz
  • Wierzch:
  • 70 g masła
  • garść płatków migdałowych
  • łyżeczka sambal oelek/harrisy/pasty gochujang – innej pikantnej pasty lub łyżeczka płatków chilli

  1. Jajka możemy delikatnie nakłuć czubkiem ostrego noża (dzięki temu nie wypłynie białko).
  2. Wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 7 minut, obieramy, przekrawamy na pół.
  3. Myjemy bardzo dokładnie botwinę (małych buraczków nie obieram, mocne je szoruję). Kroimy w kostkę (jednego buraczka można na plastry do dekoracji), siekamy ładniejsze liście.
  4. Podsmażamy na oliwie z masłem i posiekanym drobno czosnkiem.
  5. Po ok. 6 minutach dodajemy miód, sok z cytryny i sos sojowy. Karmelizujemy jeszcze 3 minuty.
  6. Fetę łączymy z 3/4 podsmażonej botwiny (reszta do dekoracji), skórką i sokiem z cytryny, jogurtem, oliwą, koperkiem i pieprzem. Miksujemy na gładki mus.
  7. Rozsmarowujemy różową pastę na półmisku lub talerzu, układamy jajka, dekorujemy botwiną.
  8. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, gdy zaczną się rumienić dodajemy pastę chilli oraz masło. Gorącym masłem polewamy jajka, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.