Jaglanka z mango i białą czekoladą
*Ilość płynu może różnić się w zależności od rodzaju kaszy. Sprawdź sugerowane proporcje na opakowaniu
Jaglanka z mango i białą czekoladą
No i stało się. Zrobiło się kompletnie ciemno. Nie wiem już czy mieszkam tu gdzie mieszkam, czy w strefie podbiegunowej. Gdy otwieram oczy budzi mnie ciemność, gdy wracam z pracy wita mnie ciemność, a gdy patrzę w okno w rzekomym czasie jasności, natykam się na szarą ścianę. Nadchodzą ciężkie dni, trzeba się uzbroić. W cierpliwość i czekoladę.
Co do tej ostatniej, zaczynam zauważać u siebie niebezpieczne symptomy. Listopad obudził we mnie słodką bestię, która najchętniej spędziłaby dzień z kromką chleba z miodem w jednej ręce i paczką śliwek w czekoladzie w drugiej. Już nawet moja metoda usuwania słodyczy ze wszystkich obszarów, w których bywam powoli zaczyna zawodzić. Gdy słyszę warczenie bestii z głębi siebie zaczynam żerować. I znajduję, tu jajko-niespodziankę u koleżanki, tu kilka schowanych na czarną godzinę cukierków… Pozostaje mi rozłożyć ręce i westchnąć- jesień.
Nie wyznaję zasady „kieruj się tym czego pragnie twój organizm”. Gdybym to robiła, prawdopodobnie od nadmiaru wina nie byłabym w stanie napisać nawet poniższego przepisu, a resztki sił przeznaczyłabym na wciśnięcie w siebie czwartego burgera. Bo, choć nowe smaki i zdrowe odżywianie sprawia mi wielką przyjemność, to mój organizm zdaje się wciąż toczyć ze mną wojnę, Czas więc na rozejm. Chcesz słodyczy? Masz słodką kaszę jaglaną, do tego z twoim ulubionym mango. No dobrze, dołóżmy trochę białej czekolady, w końcu od białej czekolady nikt nie umarł. I jesteśmy zadowoleni.
Drobna dygresja: ile gramów czekolady przewidziałam w przepisie? A ile gramów ma tabliczka? No właśnie. Znów przegrałam.
Jaglanka z mango i białą czekoladą:
– 75 g kaszy jaglanej
– 300 ml mleka *
– 2 szczypty soli
– 50 g białej czekolady
– pół mango
– garść suszonej żurawiny
- Ugotuj kaszę jaglaną na mleku z solą. Gotuj aż kasza pochłonie prawie całe mleko (będzie jeszcze widać powstały z mleka „sos”). Dodaj kostki białej czekolady i wymieszaj aż się roztopią.
- Obierz mango ze skórki i pokrój w plastry.
- Ułóż mango na jaglance, dodaj żurawinę.
- Jedz na ciepło lub na zimno.