Jaglane tabbouleh
Jaglane tabbouleh
Szybki pomysł na kaszę? W okresie letnim świetnie sprawdzi się tabbouleh. Tę sałatkę klasycznie przygotowuje się z użyciem kuskusu, lub kaszy bulgur, ale ja jak zwykle stawiam na moją ukochaną jaglankę. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżych, letnich warzyw, a dodatkowe orzeźwienie zapewni jej świeża mięta.
To już kolejna odsłona naszego cyklu „wtorek z kaszą”, a ja nie mogę już zliczyć osób, które w tak krótkim czasie rozkochałam w kaszy. Znajomi z pracy przynoszą ją na obiad, a ja bezczelnie ich z kaszy objadam. Inna koleżanka błaga kaszę o litość, bo od tygodni nie jest w stanie zjeść nic innego. Niezmiernie mnie to cieszy! Jeśli jeszcze nie dołączyliście do „okaszałych”, nie wahajcie się dłużej!
A teraz wybaczcie, zmykam na koncert Justina. Jeśli nie zobaczycie więcej moich przepisów, wiedzcie, że dałam mu się porwać i będę gotować już na zawsze tylko jemu:)
Jaglane tabbouleh:
-150 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
– 400 ml wody
– 4 porządne szczypty soli
– 300 g pomidorków koktajlowych
– 1 ogórek szklarniowy
– 7 rzodkiewek
– 15 g posiekanej świeżej mięty
– 15 g posiekanej świeżej natki pietruszki
– 40 g posiekanego szczypiorku
– 1 ząbek czosnku
– sok z połówki cytryny
– 1 łyżka miodu
– pół ostrej chilli (na przykład habanero)
– 3 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
- Ugotuj kaszę w wodze z solą. Gotuj aż pochłonie całą wodę, przemieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój pomidorki w ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i poszatkuj.Wrzuć do miski.
- Poszatkuj rzodkiewki i dorzuć do miski.
- Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane chilli.
- Dopraw sokiem z cytryny, miodem, oliwą, solą i pieprzem.
- Dodaj wystudzoną kaszę i wszystko dobrze wymieszaj.
- Podawaj na zimno.