0

Hummusowa tarta z burakami i kalafiorem

Hummusowa tarta z burakami i kalafiorem

Hummus jako wnętrze tarty? Dlaczego nie! Oto tarta smakująca Bliskim Wschodem z naszymi rodzimymi warzywami. Jej dużym atutem jest nie tylko wyjątkowy smak, ale też możliwość podgrzania jej kilka razy (prawdę mówiąc, odgrzana jest nawet lepsza!). Lubię podawać ją z prostą sałatą z musztardowym winegretem lub kimchi.


spód od tarty: 200 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej), 100 g zimnego masła, 30 g sezamu, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki zimnej wody

wnętrze: pół kalafiora, 3 upieczone buraki, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki octu (ja użyłam ryżowego), 2 łyżki oleju sezamowego
masa: 3 jajka, 150 g hummusu, 200 g śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki kuminu, 1 ząbek czosnku, pieprz

przygotowanie:
– rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni,
– przygotowujemy spód do tarty zagniatając wszystkie składniki rękami lub w mikserze z hakiem. ciastem wykładamy blachę do ciasta, tworząc cienki spód i wysokie brzegi. chowamy blachę do zamrażarki na 20 min. wyciągamy, wsadzamy do piekarnika i pieczemy aż zbrązowieje (ok. 30-40 min)
– w tym czasie kroimy pozbawione skórki buraki w kostkę. wrzucamy je do miski z przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą, sosem sojowym, syropem z agawy, octem i olejem sezamowym. odstawiamy. różyczki kalafiora kroimy na małe kawałki. przed samym przełożeniem do tarty, mieszamy buraki z kalafiorem,
– przygotowujemy masę. wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub blenderem,
– buraki z kalafiorem wrzucamy do tarty i zalewamy masą. wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze godzinę.
– podajemy na ciepło lub na zimno