0

Guaca rollsy

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiWielkanocAwokadoŁosośOgórekDo chlebaLekki tydzieńWiosenny tydzieńZ morzaZ warzywniaka

Guaca rollsy

W te święta proponuję Wam zawijać zielone skręty z ogórka. Każdy rolls kryje w sobie guacamole i wędzonego łososia. Ale co to za Wielkanoc bez majonezu?! Dlatego guacamole podkręciłam białą mazią i tak oto powstało guacamajo. Wyobraźcie sobie babcię Krysię i Wujka Zbyszka wcinający przy wielkanocnym stole pałeczkami. Warto skręcić kilka rollsów dla tej sceny!


Guaca rollsy

  • ogórek wąż
  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanego papryczki chilli
  • garść kolendry
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • sok z limonki
  • szczypta soli
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 rzodkiewki
  • prażony sezam

  1. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chilli, syrop z agawy, szczyptę soli i sok z limonki. Mieszamy na w miarę głaski mus. Dodajemy majonez i posiekaną kolendrę, jeszcze raz mieszamy.
  2. Ogórka tniemy obieraczką na długie paski, odsączamy z soku przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Układamy wstążkę na wstążce, tak aby na siebie nachodziły, jeszcze raz odsączamy z soku.
  4. Wykładamy na ogórki guacamajonez, następnie plastry wędzonego łososia i plasterki rzodkiewki. Zawijamy jak roladę, spinamy miejscami wykałaczkami i tniemy na zgrabne roladki.
  5. Rollsy układamy na talerzu, dekorujemy kolendrą i prażonym sezamem.