0

Grochówka z wędzonymi śliwkami + wątróbka z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Wskazówki

* Połówki łuskanego grochu nie wymagają wcześniejszego namaczania.

** Wątróbkę przyprawiamy solą pod koniec smażenia, aby nie pryskała.

*** Plaster jabłka podsmażyłam na oliwie z chilli.

Grochówka z wędzonymi śliwkami + wątróbka z żurawiną w sosie z czerwonego wina

Postanowiłam w tym tygodniu zabrać się za dania, które są wyjątkowo niemodne! W programach telewizyjnych, w książkach kucharskich, czasopismach, na blogach, instagramach i w hipsterskich knajpach otaczają nas burgery na drewnianych deskach, puddingi chia, chipsy z jarmużu i fondanty czekoladowe. Nawet w barach mlecznych stawiają bardziej na kluseczki, schaboszczaki, pierogi i naleśniki. Już nikt nie pamięta jak fantastyczna i rozgrzewająca może być treściwa grochówka. Nie wspomnę już o niefotogenicznej i nielubianej wątróbce.

Zatem dziś przedstawiam obciachowy obiad, prawie tak jak piosenki Ich Troje i skarpety noszone do sandałów.

Na pierwsze danie musi być oczywiście zupa! Zdecydowałam, że trochę odczaruję jednak tę grochówkę i przygotuję ją w taki sposób, aby każda modna knajpa chciała ją mieć w menu. Zamiast mięsnej wersji postawiłam na wegańską (no dobra, dałam miód, a nie każdy go uznaje – można zastąpić syropem z agawy). Charakterystycznego posmaku oddaje zupie regionalna suska sechlońska, czyli wędzona śliwka. I radzi sobie w zupie znakomicie, bo jak zaserwowałam zupę Pawłowi to był pewien, że jest w niej mięso! A to nie koniec niespodzianek, bo ciekawej słodyczy nadaje zupie także jabłko, wcześniej wspomniany miód i masło orzechowe.

Na drugie danie nieszczęsna wątróbka. Kto sobie z nią nie daje rady jeszcze od czasów dzieciństwa, niech lepiej zamknie oczy. Chociaż może właśnie nie, bo przygotowana na słodko-kwaśno w żurawinowym sosie z korzenną nutą i czerwonym winem smakuje tak dobrze, że mogłaby w końcu kogoś przekonać. A podawałam ją z puree jabłkowo-ziemniaczanym.

To kto się skusi na niemodny obiad?

Grochówka z wędzonymi śliwkami i masłem orzechowym

  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 jabłka
  • 10 wędzonych śliwek
  • 150 g grochu (połówki grochu łuskanego) *
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 l wody
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • łyżka oliwy

 Wątróbka z żurawiną w sosie z czerwonego wina

  • 500 g kurzej wątróbki
  • biała część pora
  • 150 g świeżej żurawiny
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • kora cynamonowa lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa (ok. 50 g)
  • olej roślinny do smażenia (kilka łyżek)
  • sól, pieprz **

Puree jabłkowo-ziemniaczane

  • 700 g ziemniaków
  • jabłko
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól, pieprz 

 Grochówka

  1. Cebulę drobno siekamy, obraną marchewkę, pietruszkę, jabłko i seler kroimy w kostkę podbnej wielkości.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone drobno wędzone śliwki i podsmażamy 5 minut. Dodajemy warzywa oraz jabłko i smażymy przez kilka kolejnych kilka minut.
  3. Dodajemy groch, zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujące się warzywa przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez 40 minut.
  4. Po tym czasie zupę doprawiamy miodem, sosem sojowym, masłem orzechowym i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Próbujemy zupę i w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Wątróbka 

  1. Żurawinę wsypujemy do rondla, zalewamy 100 ml wina, dodajemy ocet balsamiczny, przyprawy korzenne, cukier, skórkę i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
  2. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, gdy alkohol trochę odparuje, zmniejszamy ogień i dusimy całość przez ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  3. Po tym czasie uzyskamy gęsty sos. Wyjmujemy z niego przyprawy i studzimy.
  4. Wątróbkę oczyszczamy z błonek i obtaczamy w mące.
  5. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na łyżce oleju posiekany por. Po kilku minutach ściągamy go z patelni, dodajemy łyżkę oleju i wykładamy połowę wątróbki. Smażymy ją po ok. 2-3 minuty z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej. Pod koniec smażenia. doprawiamy ją solą, pieprzem i rozmarynem.**
  6. Podsmażoną wątróbkę ściągamy z patelni. Dodajemy łyżkę oleju i wykładamy pozostałą część wątróbki. Znów obsmażamy z dwóch stron i doprawiamy pod koniec.
  7. Następnie dajemy podsmażoną wcześniej wątróbkę z porem. Dodajemy przygotowany wcześniej sos żurawinowy.
  8. Zwiększamy ogień i wlewamy pozostałe wino. Całość dusimy ok. 5 minut.
  9. Wątróbkę podajemy z puree jabłkowo-ziemniaczanym oraz smażonym jabłkiem.***

Puree jabłkowo-ziemniaczane  

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przed 20 minut.
  2. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kilka kawałków jabłko. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  3. Ziemniaki z jabłkiem odsączamy z wody, dodajemy masło, mleko, sól, pieprz i rozmaryn.
  4. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puszyste puree.

Tosia