0

Galette z wiśniami

Galette z wiśniami

Moją wisieńką na torcie w tym tygodniu jest dla Was przepis na Galette z wiśniami. Ciekawe co na ten temat mieliby do powiedzenia mieszkańcy Twin Peaks ?


Galette z wiśniami

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 120 g zimnego masła
  • żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 600 g wiśni z pestkami
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + łyżka wody

Wierzch:

  • białko
  • 4 łyżki płatków migdałowych

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtko, szczyptę soli i posiekane zimne masło. Wyrabiamy krótko, do połączenia składników w zgrabną kulę.
  2. Wkładamy ją na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
  3. W tym czasie drylujemy wiśnie, wrzucamy je do rondla, dodajemy cukier i posiekany rozmaryn. Podsmażamy ok. 5 minut, aż wiśnie puszczą sok.
  4. Do mąki ziemniaczanej dodajemy zimną wodę i mieszamy. Następnie wlewamy 2-3 łyżki gorącego soku z wiśni i wlewamy wymieszaną miksturę do rondla z wiśniami. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty, aż powstanie gęsty kisiel. Studzimy.
  5. Schłodzone ciasto przekładamy na pergamin oprószy mąką. Wałkujemy na zgrabne koło. Można dodatkowo za pomocą noża obrysować np. talerz, ja wybrałam taki o średnicy 29 cm.
  6. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi, zostawiamy ranty 3 cm puste. Na środek wykładamy wiśnie. Brzegi ciasta zbieramy ku środkowi i je zaginamy. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  7. Galette pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
  8. Po upieczeniu serwujemy z lodami.