„Frytki”z fasolki szparagowej z morelowym sosem słodko-kwaśnym
29 lipca 2020 ·
Przepis
KolacjaPrzekąskiPrzystawkiFasolka szparagowaMorelaLekki tydzieńNa talerzuTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
„Frytki”z fasolki szparagowej z morelowym sosem słodko-kwaśnym
29 lipca 2020 ·
Przepis
Widzę M(orele), wiem, że zjem! Zdarza mi się zgrzeszyć w Restauracji pod złotymi łukami. Z mięsnych kanapek mogłabym zrezygnować, ale fryteczki to prawdziwa rozkosz. Zamawiam je sobie z sosem słodko-kwaśnym, który powstaje na bazie przecieru morelowego. Dzisiaj postanowiłam odtworzyć ten smak w domu łącząc morele z imbirem, chilli, kminem, kurkumą i sosem z limonki. Zabawiłam się też z fasolką szparagową, zapanierowałam ją w panko i upiekłam na chrupko. Jeśli nie macie dostępu do panko, to możecie śmiało sięgnąć po bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane. Powstały z tego fasolkowe frytki, posiłek szybki. Palce lizać!
Frytki z fasolki szparagowej
- 300 g fasolki szparagowej (u mnie zielona i żółta)
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka oliwy
- panko/bułka tarta/pokruszone płatki kukurydziane
- Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki. Moczymy ją w rozbełtanym jajku z sosem sojowym i obsypujemy w panierce z panko. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i skrapiamy z wierzchu oliwą.
- Fasolowe frytki pieczemy przez ok. 30-35 minut w 200 stopniach, aż będą chrupkie i rumiane.
Morelowy sos słodko-kwaśny
- 4 morele
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego lub octu ryżowego
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 50 ml wody
- Morele kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany imbir i chilli.
- Dodajemy przyprawy, miód, sos sojowy, ocet jabłkowy i wodę.
- Podgrzewamy na średnim ogniu 10 minut. Następnie miksujemy blenderem na gładki sos. Dodajemy sok z limonki i podsmażamy jeszcze minutę. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej miodu, sosu sojowego lub soku z limonki.
W tej kategorii