Frytki z batatów i halloumi
Frytki z batatów i halloumi
Chcesz w Nowy Rok być szczęśliwy i syty? Zrób w sylwestra z Halloumi i batatów fryty! Noworoczne marzenia się spełniają, gdy zamoczysz fryty w gacamajo.
Poniżej podaję przepis na serowe frytki z Halloumi oraz batatowe frytki. Możesz je upiec razem lub wybrać jedne z nich. Batatowe słupki polecam wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie w lodówce, dzięki temu będą miały mniej skrobi, nie przypalą się w trakcie pieczenia i wyjdą bardziej chrupiące. Serowe frytki już Wam kiedyś pokazywałam i wiem, że wiele osób korzystało z tego przepisu. Wtedy jednak były krótko smażone na patelni, tym razem przetestowałam dla Was wersję z piekarnika.
Swoje frytki serwuję z karmelizowaną cebulą, awokado i majonezem z guacamole, ale równie świetnie będą tu pasować inne dodatki np. kimchi i majonez ze srirachą, można śmiało eksperymentować!
Frytki z Halloumi
- opakowanie sera Halloumi (ok. 225 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka gochugaru, krukuma, zaatar)
Frytki z batatów
- 3 bataty (500 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka gochugaru, krukuma, zaatar)
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Karmelizowana cebula
- 2 czerwone cebule
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Guacamajo
- awokado
- ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
Dodatki
- parmezan
- awokado
- limonki
Halloumi:
- Halloumi kroimy w słupki jak frytki, odsączamy je z wody przy pomocy ręcznika papierowego.
- Mąkę ziemniaczaną łączymy z przyprawami. Obtaczamy w nich serowe frytki, kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Bataty:
- Bataty obieramy, kroimy w cienkie słupki, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Następnie odsączamy je z wody i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w mące ziemniaczanej z przyprawiamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odwracamy je na drugą stronę, skrapiamy oliwą i dopiekamy jeszcze 10 minut.
- Na koniec przyprawiamy solą.
Dodatki:
- Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy miód, ocet, sól, pieprz, karmelizujemy krótką chwilę.
- Awokado miksujemy z czosnkiem, chilli i sokiem z limonki. Dodajemy sól i majonez.
Serwis:
- Na półmisek wykładamy frytki z batatów i halloumi, dekorujemy je z wierzchu karmelizowaną cebulą, plastrami awokado, guacamajo, tartym parmezanem i cząstkami limonki.