0

Frytki z batatów i halloumi

KolacjaObiadPrzekąskiAwokadoBatatyCebulaHalloumiNa talerzuTapasTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka

Frytki z batatów i halloumi

Chcesz w Nowy Rok być szczęśliwy i syty? Zrób w sylwestra z Halloumi i batatów fryty! Noworoczne marzenia się spełniają, gdy zamoczysz fryty w gacamajo.

Poniżej podaję przepis na serowe frytki z Halloumi oraz batatowe frytki. Możesz je upiec razem lub wybrać jedne z nich. Batatowe słupki polecam wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie w lodówce, dzięki temu będą miały mniej skrobi, nie przypalą się w trakcie pieczenia i wyjdą bardziej chrupiące. Serowe frytki już Wam kiedyś pokazywałam i wiem, że wiele osób korzystało z tego przepisu. Wtedy jednak były krótko smażone na patelni, tym razem przetestowałam dla Was wersję z piekarnika.

Swoje frytki serwuję z karmelizowaną cebulą, awokado i majonezem z guacamole, ale równie świetnie będą tu pasować inne dodatki np. kimchi i majonez ze srirachą, można śmiało eksperymentować!


Frytki z Halloumi

  • opakowanie sera Halloumi (ok. 225 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka gochugaru, krukuma, zaatar)

Frytki z batatów

  • 3 bataty (500 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka gochugaru, krukuma, zaatar)
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Karmelizowana cebula

  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Guacamajo

  • awokado
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli

Dodatki

  • parmezan
  • awokado
  • limonki

Halloumi:

  1. Halloumi kroimy w słupki jak frytki, odsączamy je z wody przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Mąkę ziemniaczaną łączymy z przyprawami. Obtaczamy w nich serowe frytki, kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Bataty:

  1. Bataty obieramy, kroimy w cienkie słupki, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Następnie odsączamy je z wody i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w mące ziemniaczanej z przyprawiamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odwracamy je na drugą stronę, skrapiamy oliwą i dopiekamy jeszcze 10 minut.
  4. Na koniec przyprawiamy solą.

Dodatki:

  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy miód, ocet, sól, pieprz, karmelizujemy krótką chwilę.
  2. Awokado miksujemy z czosnkiem, chilli i sokiem z limonki. Dodajemy sól i majonez.

Serwis:

  1. Na półmisek wykładamy frytki z batatów i halloumi, dekorujemy je z wierzchu karmelizowaną cebulą, plastrami awokado, guacamajo, tartym parmezanem i cząstkami limonki.