Figi na ostro i na słodko
*szalotki można zastąpić czerwoną cebulą
Figi na ostro i na słodko
Dzisiaj zapraszam na prawdziwy foodporn, bo przyjrzymy się z bliska figom!
Od rana mętlik w głowie zaczyna się już w garderobie. Stringi? Chyba jednak figi.
Dla tych co lubią lateksy i baty polecam Halloumi, szalotki, figi i pieczone bataty. Aby emocje nie zwiędły trochę kolendry. Z pieczonym batatem świetnie komponuje się dressing z granatem i chilli, czyli szykuje się eksplozja smaku.
A jeśli dla Was to trochę za pikantnie, to proponuję bardziej delikatnie. Figi rozchylamy, syropem miodowo-cytrynowym z imbirem polewamy i zapiekamy.
Mm miodzio, a po upieczeniu to co misie lubią najbardziej. Nieważne czy poniedziałek, wtorek czy środa – pistacje i gałeczka loda.
Figi z pieczonymi batatami
- 2 bataty
- 4 figi
- 2-3 szalotki*
- 100 g Halloumi
- pęczek kolendry
- Przyprawy do batatów:
- po szczypcie: soli, pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki, kminu rzymskiego
- łyżka oliwy
- Dressing:
- pół granatu
- pół limonki
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- Bataty, jak i szalotki obieramy, kroimy w półplastry. Obtaczamy w przyprawach i skrapiamy oliwą, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
- Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie mieszamy łyżką i pieczemy przez kolejnych 15 minut.
- W tym czasie na suchej patelni podsmażamy po 2 minuty z każdej strony plastry sera Halloumi.
- W słoiczku umieszczamy pestki i sok z połowy granatu, sok z limonki, miód, ocet balsamiczny, oliwę i posiekane drobno chilli. Zakręcamy i potrząsamy, aż składniki zgrabnie połączą się w dressing.
- Upieczone warzywa przekładamy na półmisek, dekorujemy świeżo skrojonymi plastrami fig i listkami kolendry. Serwujemy z dressingiem z granatem.
Pieczone figi w syropie imbirowym
- 5 fig
- lody jogurtowe
- pistacje
- Syrop:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cm korzenia imbiru
- Miód lub syrop klonowy łączymy z sokiem z cytryny i świeżo startym imbirem. Mieszamy energicznie widelcem, aby otrzymać syrop.
- Figi delikatnie nacinamy na krzyż, przekładamy na pergamin lub do żaroodpornej formy. Polewamy syropem imbirowym.
- Pieczemy metodą góra-dół przez ok. 15-17 minut, aż figi będą odpowiednio miękkie.
- Serwujemy je na ciepło lub na zimno z lodami i pistacjami.