0

Figi na ostro i na słodko

DeseryPrzekąskiPrzystawkiBatatyFigiGranatLekki tydzieńNa talerzuSezon naZ warzywniaka
Wskazówki

*szalotki można zastąpić czerwoną cebulą

Figi na ostro i na słodko

Dzisiaj zapraszam na prawdziwy foodporn, bo przyjrzymy się z bliska figom!

Od rana mętlik w głowie zaczyna się już w garderobie. Stringi? Chyba jednak figi.

Dla tych co lubią lateksy i baty polecam Halloumi, szalotki, figi i pieczone bataty. Aby emocje nie zwiędły trochę kolendry. Z pieczonym batatem świetnie komponuje się dressing z granatem i chilli, czyli szykuje się eksplozja smaku.

A jeśli dla Was to trochę za pikantnie, to proponuję bardziej delikatnie. Figi rozchylamy, syropem miodowo-cytrynowym z imbirem polewamy i zapiekamy.

Mm miodzio, a po upieczeniu to co misie lubią najbardziej. Nieważne czy poniedziałek, wtorek czy środa – pistacje i gałeczka loda.

Figi z pieczonymi batatami

  • 2 bataty
  • 4 figi
  • 2-3 szalotki*
  • 100 g Halloumi
  • pęczek kolendry
  • Przyprawy do batatów:
  • po szczypcie: soli, pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki, kminu rzymskiego
  • łyżka oliwy
  • Dressing:
  • pół granatu
  • pół limonki
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  1. Bataty, jak i szalotki obieramy, kroimy w półplastry. Obtaczamy w przyprawach i skrapiamy oliwą, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
  2. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie mieszamy łyżką i pieczemy przez kolejnych 15 minut.
  3. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy po 2 minuty z każdej strony plastry sera Halloumi.
  4. W słoiczku umieszczamy pestki i sok z połowy granatu, sok z limonki, miód, ocet balsamiczny, oliwę i posiekane drobno chilli. Zakręcamy i potrząsamy, aż składniki zgrabnie połączą się w dressing.
  5. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek, dekorujemy świeżo skrojonymi plastrami fig i listkami kolendry. Serwujemy z dressingiem z granatem.

Pieczone figi w syropie imbirowym

  • 5 fig
  • lody jogurtowe
  • pistacje
  • Syrop:
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  1. Miód lub syrop klonowy łączymy z sokiem z cytryny i świeżo startym imbirem. Mieszamy energicznie widelcem, aby otrzymać syrop.
  2. Figi delikatnie nacinamy na krzyż, przekładamy na pergamin lub do żaroodpornej formy. Polewamy syropem imbirowym.
  3. Pieczemy metodą góra-dół przez ok. 15-17 minut, aż figi będą odpowiednio miękkie.
  4. Serwujemy je na ciepło lub na zimno z lodami i pistacjami.