0

Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką

KolacjaObiadPrzystawkiFasolka szparagowaPistacjeLekki tydzieńNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką

To będzie mój ostatni przepis…

Przygotowany w kuchni, w której gotowałam przez 9 lat. Idzie nowe!

Między kartonami zabrałam się za fasolkę szparagową, danie szybkie i bez użycia wielu gadżetów kulinarnych, bo już większość spakowałam. Fasolka wymaga atencji już teraz, bo jest kompletnie niedoceniana! Zazwyczaj ląduje gdzieś na talerzu między ziemniakami, a koteltem.

Moja szparagowa tapla się z brzoskwinkami w lepkim słodko-kwaśnym sosie. A jej wierzch zdobi chrupiąca pistacjowa kruszonka. Zapewniam, że w trakcie konsumpcji będziecie mlaskać ?


Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką

  • 250 g fasolki szparagowej
  • Sos:
  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz
  • Kruszonka:
  • 30 g obranych pistacji
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól
  • Wierzch:
  • listki bazylii

  1. Odcinamy twarde końcówki fasolki (wystarczy z jednej strony) i ją myjemy. Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy 15 minut.
  2. W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekane brzoskwinie, z chilli i poszatkowanym czosnkiem. Po 2-3 minutach dodajemy miód i sok z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut.
  3. Do brzoskwiniowego sosu wrzucamy ugotowaną i odsączoną fasolkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane pistacje, chilli oraz bułkę tartą. Gdy się zarumienią, dodajemy masło i sól. Podsmażamy krótko, aż uzyskamy złocistą kruszonkę.
  5. Na półmisek wykładamy brzoskwiniową fasolę, dekorujemy kruszonką i listkami bazylii.