Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką
22 lipca 2021 ·
Przepis
Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką
22 lipca 2021 ·
Przepis
To będzie mój ostatni przepis…
Przygotowany w kuchni, w której gotowałam przez 9 lat. Idzie nowe!
Między kartonami zabrałam się za fasolkę szparagową, danie szybkie i bez użycia wielu gadżetów kulinarnych, bo już większość spakowałam. Fasolka wymaga atencji już teraz, bo jest kompletnie niedoceniana! Zazwyczaj ląduje gdzieś na talerzu między ziemniakami, a koteltem.
Moja szparagowa tapla się z brzoskwinkami w lepkim słodko-kwaśnym sosie. A jej wierzch zdobi chrupiąca pistacjowa kruszonka. Zapewniam, że w trakcie konsumpcji będziecie mlaskać ?
Fasolka szparagowa z brzoskwiniami i pistacjową kruszonką
- 250 g fasolki szparagowej
- Sos:
- 2 brzoskwinie
- 3 łyżki masła
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ząbek czosnku
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz
- Kruszonka:
- 30 g obranych pistacji
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- sól
- Wierzch:
- listki bazylii
- Odcinamy twarde końcówki fasolki (wystarczy z jednej strony) i ją myjemy. Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy 15 minut.
- W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekane brzoskwinie, z chilli i poszatkowanym czosnkiem. Po 2-3 minutach dodajemy miód i sok z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut.
- Do brzoskwiniowego sosu wrzucamy ugotowaną i odsączoną fasolkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane pistacje, chilli oraz bułkę tartą. Gdy się zarumienią, dodajemy masło i sól. Podsmażamy krótko, aż uzyskamy złocistą kruszonkę.
- Na półmisek wykładamy brzoskwiniową fasolę, dekorujemy kruszonką i listkami bazylii.
W tej kategorii