0

Fakegrzebki

Fakegrzebki

Nikt nie lubi podróbek, ale to wyjątkowo smaczne fałszerstwo. Przed Wami fakegrzebki, czyli pineapple tofu scallops. 

Ananasowe vegrzebki taplają się w pomarańczowo-imbirowym sosie. Zaserwowałam je na ryżu, z prażonym sezamem i miętą.

Mam nadzieję, że poczujecie miętę do tego przepisu i podrobicie je w swojej kuchni ✌?


Fakegrzebki

  • kostka naturalnego tofu
  • gruby plaster ananasa
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego do smażenia
  • Marynata:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
  • 3 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego (lub 2 sojowego)
  • łyżka syropu kukurydzianego/z agawy/klonowego
  • łyżeczka pasty Gochujang/Srirachy/Tabasco
  • łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • Serwis:
  • ryż, olej sezamowy prażony sezam, świeża mięta/kolendrą

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy świeżo startą skórkę, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, syrop oraz pastę Gochujang. Dodajemy mąkę ryżową, wszystko razem miksujemy.
  2. Tofu przecinamy wzdłuż na pół, wykrawamy z niego 4 kółka o średnicy ok. 5 centymetrów. Umieszczamy je między pałeczkami nacinamy ostrym nożem w kratkę, tak aby nie przeciąć fakegrzebków do końca.
  3. To samo robimy z ananasem, wykrawamy z niego 4 kółka o średnicy ok. 5 centymetrów. Umieszczamy je między pałeczkami nacinamy ostrym nożem w kratkę, tak aby nie przeciąć fakegrzebków do końca.
  4. Fakegrzebki wkładamy do marynaty i zostawiamy na minimum 10 minut.
  5. W tym czasie można ugotować ryż.
  6. Rozgrzewamy patelnię. Wyciągamy fake grzybki z marynaty i smażymy na maśle lub oleju roślinnym po ok. 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  7. Wylewamy tłuszcz, wycieramy ręcznikiem papierowym wok. Wlewamy marynatę i podgrzewamy przez ok 2 minuty aż zacznie się zagęszczać, mieszamy. Dodajemy masło i fakegrzebki, podsmażamy jeszcze minutę.
  8. Fakegrzebki serwujemy na ryżu z sosem pomarańczowo-imbirowym, prażonym sezamem, kapką oleju sezamowego z wierzchu i świeżą miętą.