0

Dżemoretti 2.0

DeseryWielkanocWypiekiJajkaLimonkaSezon naSłodka sobota
Wskazówki

*Możemy dodać np. ziarenka wanilii lub skórkę z limonki.

Dżemoretti 2.0

Ale jaja! Przed Wami dżemoretti 2.0, tym razem w pisankowej wersji. Oprócz z dżemorem, możecie je zrobić z lime curd, wtedy będą to Limonetti. A sam przepis na ciastka jest dziecinnie prosty, więc śmiało możecie je zrobić „z gówniakami” 🙂


Dżemoretti

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • żółtko
  • lime curd lub ulubiony dżem (ok. 8 łyżek)
  • Wierzch:
  • białko
  • cukier trzcinowy

Lime curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 3 limonki
  • skórka z 1/2 limonki

Lime curd:

  1. Nad rondlem z gotująca się wodą umieszczamy miskę z jajkami, żółtkami i cukrem.
  2. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy sok i skórkę. z limonki. Energicznie mieszamy.
  3. Gdy krem zacznie gęstniej dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej mieszamy, aż osiągniemy gęsty gładki krem.
  4. Studzimy go, a następnie przechowujemy w lodówce.

Ciasteczka:

  1. Cukier puder ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę.*
  2. Dodajemy żółtko i mąkę, krótko zagniatamy.
  3. Kulę z ciasta możemy włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut, albo upiec ciastka od razu.
  4. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Łyżeczką spłaszczamy je z wierzchu i robimy owalne wgłębienie.
  5. Wypełniamy je lime curd lub dżemem.
  6. Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
  7. Ciastka pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.
  8. Dżemoretti dodatkowo można udekorować z wierzchu lukrem/cukrem pudrem/skórką z limonki.