Dżemoretti 2.0
23 marca 2021 ·
Przepis
20-25 sztuk
Wskazówki
*Możemy dodać np. ziarenka wanilii lub skórkę z limonki.
Dżemoretti 2.0
23 marca 2021 ·
Przepis
Ale jaja! Przed Wami dżemoretti 2.0, tym razem w pisankowej wersji. Oprócz z dżemorem, możecie je zrobić z lime curd, wtedy będą to Limonetti. A sam przepis na ciastka jest dziecinnie prosty, więc śmiało możecie je zrobić „z gówniakami” 🙂
Dżemoretti
- 250 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- żółtko
- lime curd lub ulubiony dżem (ok. 8 łyżek)
- Wierzch:
- białko
- cukier trzcinowy
Lime curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 80 g zimnego masła
- 3 limonki
- skórka z 1/2 limonki
Lime curd:
- Nad rondlem z gotująca się wodą umieszczamy miskę z jajkami, żółtkami i cukrem.
- Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy sok i skórkę. z limonki. Energicznie mieszamy.
- Gdy krem zacznie gęstniej dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej mieszamy, aż osiągniemy gęsty gładki krem.
- Studzimy go, a następnie przechowujemy w lodówce.
Ciasteczka:
- Cukier puder ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę.*
- Dodajemy żółtko i mąkę, krótko zagniatamy.
- Kulę z ciasta możemy włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut, albo upiec ciastka od razu.
- Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Łyżeczką spłaszczamy je z wierzchu i robimy owalne wgłębienie.
- Wypełniamy je lime curd lub dżemem.
- Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
- Ciastka pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.
- Dżemoretti dodatkowo można udekorować z wierzchu lukrem/cukrem pudrem/skórką z limonki.
W tej kategorii