Dyniowe ciasteczka z czekoladą
* Dynię (polecam Hokkaido, która można jeść ze skórką), kroimy w plastry, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Studzimy, następnie miksujemy z kilkoma łyżkami oliwy lub wody na gładkie puree.
Dyniowe ciasteczka z czekoladą
Czołem zuchy!
Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko – ciasteczkami. Moja ulubiona to Hokkaido. Krojąc ją bądźcie ostrożni, bo może Was potraktować z dyńki. Warto ją piec ze skórką, a potem bez przymusu zmiksować na mus, z którego można upiec jesienne ciasteczka z czekoladą.
Mam nadzieję, że spiszecie się na medal i upieczecie je w domu, bo spisałam dla Was przepis!
Dyniowe ciasteczka z czekoladą
- 150 g puree z dyni
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- jajko
- 200 g cukru trzcinowego
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka przyprawy korzennej „do piernika” lub cynamonu
- łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy lub cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- Masło ucieramy z puree z dyni i cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy.
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i przyprawę do piernika. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy.
- Z przygotowanej masy formujemy kulki, które ostrożnie spłaszczamy i umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
- Ciasta pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Następnie delikatnie przyciskamy je łyżką i przenosimy na kratkę do pieczenia. Przechowujemy w puszce lub słoiku.
Tosia