0

Dynioklyjzy

KolacjaObiadPrzekąskiDyniaKuchnia włoskaNa talerzuSezon naZ warzywniaka
Wskazówki

*Ilość mąki ziemniaczanej zależy od wilgotności i konsystencji puree dyniowego, im bardziej zwarte, tym lepiej, bo tym mniej mąki

**Polecam dynię Hokkaido lub piżmową, z klasycznej się to nie uda

Dynioklyjzy

Przed Państwem DYNIOKLYJZY, czyli dyniowe kluski śląskie. Klasyczne biało klyjzy z kartofli nazywane są przez Ślązaków pieszczotliwie gumiklyjzami. Wersja dyniowa to już moja zabawa smakiem i słowem.

Która odsłona Was bardziej kręci?

1 – dynioklyjzy w kremowej cynamonowej kałuży, z szałowymi listkami szałwii i pistacjami 

2- dynioklyjzy w orzechowym sosie curry, z chrupiącymi szałwiowymi chipsami i orzechami laskowymi


Dynioklejzy

  • 400 g puree z dyni*
  • jajko
  • 200-250 g mąki ziemniaczanej**
  • łyżeczka soli

Wersja słodka:

  • 100 ml kremówki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • chipsy szałwiowe

 

Orzechowy sos curry:

  • 3 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów laskowych, ale może być peanut butter)
  • 300 g mleka kokosowego
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka syropu kukurydzianego lub miodu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki

Dodatki:

  • prażone orzechy laskowe lub ziemne
  • chipsy szałwiowe

Puree z dyni*:

  1. Dynię hokkaido kroimy na plastry, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą, kładziemy wiórki masła. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach, aż będzie miękka.
  2. Ostudzoną dynię miksujemy z odrobiną oliwy lub wody na gładkie, zwarte puree.

Chipsy szałwiowe:

  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy listki szałwii, smażymy aż nabiorą brązowego koloru i staną się chrupiące, odsączamy na ręczniku papierowym.

Dynioklyjzy:

  1. Do puree z dyni dodajemy jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki może się nieznacznie różnić, w zależności od konsystencji musu z dyni.
  2. Wyrabiamy krótko masę, aż otrzymamy zwarte, plastyczne ciasto.
  3. Ręce oprószamy mąką ziemniaczaną, aby ciasto się nie kleiło. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatne je spłaszczamy i robimy charakterystyczną dziurkę. Kładziemy na tacy oprószonej mąką. Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy z wody.

Wersja cynamonowa:

  1. Podgrzewamy kremówkę z miodem, cynamonem i masłem. Wrzucamy kluski, dusimy przez 2 minuty, aż dynioklyjzy się oblepią kremowym sosem.
  2. Posypujemy je z wierzchu posiekanymi pistacjami i dekorujemy szałwiowymi listkami.

Wersja curry:

  1. Masło orzechowe łączmy z masłem, chilli, pastą curry. Podsmażamy 3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, syrop kukurydziany, sos sojowy, ocet ryżowy, dusimy przez ok. 5-6 minut.
  2. Do sosu wrzucamy dynioklyjzy, podsmażamy aż kluski się oblepią sosem.
  3. Serwujemy z prażonymi orzeszkami i szałwiowymi chipsami.