Dynioklyjzy
28 października 2021 ·
Przepis
2-4
Wskazówki
*Ilość mąki ziemniaczanej zależy od wilgotności i konsystencji puree dyniowego, im bardziej zwarte, tym lepiej, bo tym mniej mąki
**Polecam dynię Hokkaido lub piżmową, z klasycznej się to nie uda
Dynioklyjzy
28 października 2021 ·
Przepis
Przed Państwem DYNIOKLYJZY, czyli dyniowe kluski śląskie. Klasyczne biało klyjzy z kartofli nazywane są przez Ślązaków pieszczotliwie gumiklyjzami. Wersja dyniowa to już moja zabawa smakiem i słowem.
Która odsłona Was bardziej kręci?
1 – dynioklyjzy w kremowej cynamonowej kałuży, z szałowymi listkami szałwii i pistacjami
2- dynioklyjzy w orzechowym sosie curry, z chrupiącymi szałwiowymi chipsami i orzechami laskowymi
Dynioklejzy
- 400 g puree z dyni*
- jajko
- 200-250 g mąki ziemniaczanej**
- łyżeczka soli
Wersja słodka:
- 100 ml kremówki
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki posiekanych pistacji
- chipsy szałwiowe
Orzechowy sos curry:
- 3 łyżeczki żółtej pasty curry
- 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów laskowych, ale może być peanut butter)
- 300 g mleka kokosowego
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżeczki masła
- łyżka syropu kukurydzianego lub miodu
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki
Dodatki:
- prażone orzechy laskowe lub ziemne
- chipsy szałwiowe
Puree z dyni*:
- Dynię hokkaido kroimy na plastry, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą, kładziemy wiórki masła. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach, aż będzie miękka.
- Ostudzoną dynię miksujemy z odrobiną oliwy lub wody na gładkie, zwarte puree.
Chipsy szałwiowe:
- W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy listki szałwii, smażymy aż nabiorą brązowego koloru i staną się chrupiące, odsączamy na ręczniku papierowym.
Dynioklyjzy:
- Do puree z dyni dodajemy jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki może się nieznacznie różnić, w zależności od konsystencji musu z dyni.
- Wyrabiamy krótko masę, aż otrzymamy zwarte, plastyczne ciasto.
- Ręce oprószamy mąką ziemniaczaną, aby ciasto się nie kleiło. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatne je spłaszczamy i robimy charakterystyczną dziurkę. Kładziemy na tacy oprószonej mąką. Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy z wody.
Wersja cynamonowa:
- Podgrzewamy kremówkę z miodem, cynamonem i masłem. Wrzucamy kluski, dusimy przez 2 minuty, aż dynioklyjzy się oblepią kremowym sosem.
- Posypujemy je z wierzchu posiekanymi pistacjami i dekorujemy szałwiowymi listkami.
Wersja curry:
- Masło orzechowe łączmy z masłem, chilli, pastą curry. Podsmażamy 3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, syrop kukurydziany, sos sojowy, ocet ryżowy, dusimy przez ok. 5-6 minut.
- Do sosu wrzucamy dynioklyjzy, podsmażamy aż kluski się oblepią sosem.
- Serwujemy z prażonymi orzeszkami i szałwiowymi chipsami.
W tej kategorii