Dynia Hasselback
                    16 października 2020                    ·
                    Przepis                
            Dynia Hasselback
                        16 października 2020                        ·
                        Przepis                    
                Dziś zachęcam Was do masowania. Trafiła do mnie paczka z fantastycznymi orientalnymi produktami Jasmeen Oriental.
Harissę połączyłam z wodą różaną i sokiem z cytryny. Pikantną, kwiatową pastą wymasowałam kawałki piżmowej dyni, którą dostałam na hali w Gdyni. Przed zabiegiem delikatnie ją nacięłam jak (pewnie Wam znane) „ziemniaki Hasselback”. Po masażu posypałam ją z wierzchu płatkami róży i zapiekłam. Świeżo upieczoną dynię polecam serwować z kolendrą i granatem, bombowe połączenie.
Mam dla Was 10% zniżki na produkty Jasmeen na hasło: TOSIA10. Do wykorzystania do końca miesiąca. Polecam szczególnie: harrisę, za’atar, babę ghanoush, hummus i wodę różaną. Przyjemnych zakupów, a tutaj link do sklepu.
Dynia Hasselback
- dynia piżmowa
 - 2-3 łyżki harissy
 - łyżka soku z cytryny
 - 3 łyżki oliwy
 - szczypta soli
 - suszone płatki róży
 - granat
 - kolendra
 
- Dynię obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i pestki, kładziemy przecięciem ku dołowi.
 - Po bokach umieszczamy pałeczki z chińskiej knajpy. Ostrym nożem nacinamy dynię paseczek po paseczku, tak aby nie przeciąć jej do końca (w tym celu pomoże nam patyczek).
 - Harissę mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, wodą różaną i szczyptą soli. Pastą smarujemy dynię i jej nacięte zakamarki, posypujemy płatkami suszonej róży.
 - Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia możemy posmarować dynię pastą jeszcze raz (prawdopodobnie puści sok i marynata rozleje się na blasze).
 - Upieczoną dynię skrapiamy sokiem i pestkami granatu, serwujemy z kolendrą.
 
                                    
                        W tej kategorii