Drożdżówki z serem
3 sierpnia 2013 ·
Przepis
Drożdżówki z serem
3 sierpnia 2013 ·
Przepis
Wczoraj zdarzyła mi się rzecz niesłychana. Postanowiłam ugotować kolację dla przyjaciół i jak zwykle nie wyrabiałam się w czasie. Biegałam jak szalona po kuchni, zostawiając za sobą istne tornado, a czas niemiłosiernie uciekał. Gdy zegar wskazał, że goście będą na miejscu za 20 minut, nagle wszystko ucichło i zrobiło się strasznie ciemno. Poszedł prąd.
Stwierdziłam, że to na pewno chwilowe, ale okazało się, że chwila miała trwać dłużej. W środku tworzenia nagle los pozbawił mnie piekarnika, palników, lodówki i światła. Czy można wyobrazić sobie większą złośliwość losu?
Na szczęście pozostał mi jeden palnik gazowy, który w ostateczności uratował sytuację.
Dzisiaj sobota, więc znowu jestem w kuchni, tym razem słodząc sobie życie. Za chwilę jadę z przyjaciółmi na Kaszuby, a ze sobą zabieram kosz domowych drożdżówek z serem. Moje podniebienie od dłuższego czasu marzyło o tak prostym przysmaku. Nie jadłam ich od lat!
Drożdżówki z serem:
Ciasto:
– 700 g mąki pszennej
– 2 opakowania suszonych drożdży (14 g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 85 g cukru
– 150 g miękkiego masła
– 4 żółtka
– 100 ml ciepłego mleka
– 150 ml wody gazowanej
Masa serowa:
– 500 g tłustego twarogu z trójkąta
– 75 g cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 jajka
– 100 g rodzynek
Lukier:
– cukier puder
– sok z cytryny
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody w misce lub na blacie.
- Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i i zagniatać ciasto. Następnie dolewaj wodę gazowaną i cały czas zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2h
- Zrób masę serową. Wszystkie składniki oprócz rodzynek zmiksuj przez kilka minut.
- Dodaj rodzynki i pomieszaj łyżką.
- Po upływie wyrastania ciasta wyjmij je na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na pół i każdą połówkę rozwałkuj na cienki prostokąt.
- Na każdym prostokącie ciasta rozsmaruj masę serową nie smarując przy samych brzegach.
- Zwiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku do dłuższego boku.
- Pokrój każdy z dwóch rulonów na 10 kawałków w poprzek.
- Ustaw zawijasy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uklep je aby były bardziej płaskie.
- Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Przygotuj lukier poprzez dolanie małej porcji soku z cytryny do cukru pudru. Mieszaj aż zrobi się gęsty i polej drożdżówki.
Śliwka
W tej kategorii