0

Czekoladowo-buraczana babka z syropem rozmarynowym

DeseryBurakCzekoladaRozmarynNa talerzuSezon naWielkanocZ warzywniaka
Wskazówki

* Buraki (łączna waga ok. 600 g) owinęłam w folię spożywczą i piekłam przez ok. godzinę w temperaturze 200 stopni. Ostudziłam i obrałam.

Czekoladowo-buraczana babka z syropem rozmarynowym

Wczoraj obiecałam pierwszy wielkanocny przepis, a że nie lubię rzucać słów na wiatr – oto i on!

Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tradycyjnych potraw, obowiązkową zupą będzie żurek na zakwasie (w przyszłym tygodniu planuję odświeżyć stary przepis), pojawi się też domowy chrzan z imbiremparfait z wątróbki, klasyczna sałatka jarzynowa i faszerowane jajka. Prawdziwe szaleństwo zacznie się przy deserach, tam będzie już bardziej odważnie. W tym roku na stole królować będzie wilgotna baba, podobnie jak babki w autobusach, chyba długo nie postoi!

Jej sekretem jest dodatek upieczonych i zmiksowanych buraków, które w połączeniu czekoladowym tworzą niesamowity smak. W cieście nie ma zbyt wiele cukru, dlatego pozwoliłam sobie jeszcze na szaleństwo w postaci syropu. Buraki od lat przyjaźnią się z rozmarynem, więc idąc tym tropem zdecydowałam, że będzie pachniał ziołowymi gałązkami. Babka polana syropem staje się jeszcze bardziej wilgotna i nabiera niesamowitego smaku.

Ciastem miałam okazję poczęstować kilka osób, były prośby o dokładkę co już jest oznaką świetnej recenzji. Nic tylko piec, u mnie za tydzień na pewno będzie powtórka 🙂

Na koniec mam dla Was strasznie obciachowy żart, który powstał w trakcie spożywania deseru:
– Jak jest wielkanocna babka po angielsku?
– Easter woman.


Babka czekoladowo-buraczana z syropem rozmarynowym

  • 500 g upieczonych i obranych buraków*
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g topionego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Syrop:

  • 150 g cukru
  • 150 ml wody
  • 15 g świeżego rozmarynu (kilka gałązek)

Babka: 

  1. Upieczone i ostudzone buraki kroimy na kawałki wrzucamy do wysokiego naczynia lub pojemniczka malaksera, dodajemy jajka i miksujemy na gładko. Przekładamy do dużej misy.
  2. Dodajemy cukier, topione masło i mleko. Mieszamy.
  3. Następnie wsypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i kakao, krótko mieszamy do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną w drobną kostkę czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
  4. Formę na babkę smarujemy masłem lub oliwą (można ewentualnie jeszcze oprószyć kakao lub np. płatkami migdałowymi, bułką tartą). Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego pieca.
  5. Babkę pieczemy przez 50 minut do suchego patyczka, następnie wyciągamy z formy, nakłuwamy patyczkiem (długą wykałaczką) w kilku miejscach i polewamy syropem. Dodatkowo oprószyłam ją cukrem pudrem z dodatkiem kakao.

Syrop:

  1. Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy porwane drobno listki rozmarynu.
  2. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż się zredukuje i delikatnie zgęstnieje.

Tosia