0

Czekoladowe Dutch Baby ze śliwkami

Wskazówki

*Dutch baby można także upiec w żaroodpornej formie

**Aby upiec naleśnika dla więcej osób wystarczy zwiększyć propocje

Czekoladowe Dutch Baby ze śliwkami

O bejbe bejbe! Przed Wami holenderska dziecinka w wersji czekoladowej.

Dutch baby to magiczny pieczony naleśnik. Cała sztuka polega na tym, aby wylać naleśnikowe ciasto na gorącą patelnię ze skwierczącym, gorącym masłem. Dzięki temu pięknie rośnie, a później, wraz z emocjami delikatnie opada. W tym sezonie dziecinkę proponuję serwować z imbirowymi śliwkami, mascarpone, posiekaną gorzką czekoladą i prażonymi płatkami. Aż chce się migdalić!

Ps. Spokojnie, nie musicie od razu inwestować w mini żeliwną patelnię. Dutch baby możecie upiec w żaroodpornej formie, zwiększyć proporcje i przygotować dziecinkę w większej, familijnej wersji.


Czekoladowe Dutch baby ze śliwkami

  • 2 jajka
  • 80 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • Śliwki:
  • 3 śliwki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka syropu klonowego
  • Wierzch
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżka prażonych płatków migdałowych

  1. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, ściągamy je na talerz.
  2. Wrzucamy 2 łyżki masła, połówki śliwek i drobno tarty imbir, podsmażamy 4 minut, dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy jeszcze ze 3 minuty. Ściągamy na talerz.
  3. Na patelni * zostawiamy masło, na którym smażyliśmy śliwki. Dodajemy dodatkową łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni.
  4. Jajka łączymy z mąką, kakao, cukrem trzcinowym i mlekiem. Miksujemy blenderem na gładką masę lub mieszamy trzepaczką.
  5. Gdy masło się roztopi, wylewamy na patelnię naleśnikowe ciasto. Podpiekamy 10 minut.
  6. Upieczony naleśnik serwujemy z mascarpone, karmelizowanymi śliwkami, posiekaną czekoladą i prażonymi płatkami migdałowymi.