Czekoladowe ciasto z cukinii

DeseryWypiekiCukiniaCzekoladaSezon naSłodka sobotaZ warzywniaka
Wskazówki

*Użyłam 3 jajek, ale uważam, że dodałam o jedno za dużo i rekomenduję jednak 2

**Zamiast białej czekolady można dać gorzką lub pominąć dodatek. Świetnie sprawdzą się tu także posiekane orzechy.

***Ciasto można śmiało upiec także w okrągłej formie

****Można śmiało zrezygnować z polewy, a ciasto oprószyć np. cukrem pudrem

Czekoladowe ciasto z cukinii

Być może kogoś to zdziwi, ale upiekłam czekoladowe ciasto z cukinii. Mimo iż pełnoziarniste, jest bardzo lekkie, wilgotne i soczyste. Dodatkową ciekawostką są tu drobno posiekane kawałki w towarzystwie orzeźwiającej cytrynowej skórki.


Czekoladowe ciasto z cukinii

  • 2 duże jajka lub 3 małe*
  • szklanka cukinii startej na małych oczkach
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g topionego masła
  • 100 g białej czekolady**
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:****

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

  1. Rozbełtane jaka łączymy z tartą cukinią, cukrem i topionym masłem.
  2. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dosypujemy do mokrych składników.
  3. Masę dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę** i skórkę startą z cytryny.
  4. Formę keksówkę*** wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
  5. Aby sprawdzić ciasto można wbić patyczek, po bokach powinien być suchy, środek delikatnie wilgotny. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  6. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Polewamy z wierzchu ciasto. Ostudzone ciasto włożyłam przed krojeniem na godzinę do lodówki.